Vaccinarea anti-COVID în România: Peste 100.000 de persoane programate pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, în 24 de ore / 74 de programări pe minut

3 săptămâni in urmă 1

În 24 de ore, numărul programărilor pe platforma electronică pentru vaccinarea cu AstraZeneca a depășit 100.000 de persoane, fiind 74 de înscrieri pe minut, anunță Comitetul de coordonare a vaccinării.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), din totalul acestora, 54.454 sunt femei și 52.690 sunt bărbați. Media programărilor, în acest interval de timp, a fost de 4.464 de persoane programate pe oră (74 de înscrieri pe minut).

Ziua cu cele mai multe programări a fost miercuri, dată la care, în opt ore de la deschiderea sesiunii de programare, peste 80.000 de persoane și-au exprimat opțiunea de a se vaccina.

Totodată, platforma electronică pentru vaccinare a înregistrat peste 3,6 milioane de accesări, ora de vârf fiind în intervalul orar 12:00-13:00, cu 470.000 de accesări.

Pentru 15 februarie, dată la care va debuta campania de vaccinare cu AstraZeneca, s-au programat până acum pentru vaccinare 9.323 de persoane.

Programarea pentru vaccinul AstraZeneca a început miercuri și se face pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie, conform CNCAV.

La nivel național vor fi deschise 180 de cabinete noi de vaccinare, dintre care 22 doar în Capitală. Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, declara marți că, din 15 februarie şi până la sfârşitul lunii martie pentru aceste 180 de cabinete de vaccinare vor fi disponibile aproape 500.000 de locuri.

Modalitățile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, atât prin intermediul platformei electronice, medicul de familie/ curant, cât și prin call center, la numărul unic 021. 414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: vaccinare-covid.gov.ro.

Vaccinul produs de AstraZeneca este cel de-al treilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat de Comisia Europeană, după Pfizer/BioNTech și Moderna. Vaccinul AstraZeneca se adresează persoanelor care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din etapa a doua, respectiv cele cu boli cronice și lucrătorii din domenii considerate esențiale.

Cum funcționează vaccinul AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2. Vaccinul se administrează doar intramuscular.

Vaccinul AstraZeneca este disponibil în flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se păstrează la temperaturi între +2 și +8 grade Celsius, cu menținerea lanțului de frig impus de producător, și are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă