Vaccin anti-COVID-19 sub formă de spray nazal, dezvoltat de cercetători în Finlanda

2 luni in urmă 2

O echipă de cercetători finlandezi a anunțat că un vaccin anti-COVID-19 sub formă de spray nazal, bazat pe tehnologia de transfer genic, poate fi adaptat cu uşurinţă contra noilor variante de coronavirus, relatează Agerpres, care citează Xinhua.

Tehnologia a fost utilizată în mai multe studii clinice bazate pe terapia genică pentru tratarea cancerului şi a bolilor cardiovasculare.

Rezultatele preliminare demonstrează că vaccinul a avut rezultate bune în studiile pe animale, iar testele clinice pe subiecţi umani vor începe în câteva luni, potrivit comunicatului de presă emis de companie.

Acest vaccin finlandez sub formă de spray nazal ia deja în considerare variantele de virus descoperite iniţial în Africa de Sud, Brazilia şi Marea Britanie.

Vaccinul nu conţine virusul SARS-CoV-2 în sine, care declanşează boala COVID-19. 

Dezvoltatorii acestui tip de vaccin s-au asociat cu Universitatea din Helsinki şi Universitatea Finlanda de Est şi au anunţat luni lansarea companiei Rokote Laboratories Finland Ltd pentru activităţile de marketing şi de dezvoltare ale produsului.

Tehnologia de transfer genic utilizată a fost dezvoltată de grupul de cercetare al profesorului universitar Seppo Yla-Herttuala din Kuopio, Finlanda.

„Deşi pentru Uniunea Europeană (UE) este necesară acceptarea de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), produsul ar putea fi autorizat în mod independent pentru utilizare în afara UE, înainte de autorizarea EMA”, a declarat Yla-Herttuala pentru Xinhua.

FOTO: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă