USR PLUS anunță că ”nu va susține un nou PNDL cu ”alocări din pix”: ”Înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice”

2 luni in urmă 47

Reprezentanții USR PLUS cer organizarea unei dezbateri pe tema programului de dezvoltare locală ”pentru a nu repeta ceea ce a făcut PSD”. Printr-un comunicat de presă publicat joi seară pe Facebook USR PLUS precizează că nu s-a ajuns la un acord în cadrul coaliției guvernamentale asupra PNDL.

”USR PLUS nu va susține un nou PNDL cu alocări din pix. USR PLUS susține dezvoltarea localităților rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice. Banii din PNDL 1 și 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtași în replicarea unor practici de alocări discreționare de bani către clientela de partid și cu investiții fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit reprezentanților formațiunii politice, în ciuda declarațiilor făcute în spațiul public, coaliția nu a ajuns la un numitor comun pe tema PNDL, motiv pentru care USR PLUS susține că programul de dezvoltare locală ar trebui să facă obiectul ”unei dezbateri largi”.

”Având în vedere ceea ce s-a întâmplat cu PNDL 1 și 2, nu putem să ne bate joc în continuare de banii oamenilor, de aceea USR PLUS cere criterii foarte clare de acordare a banilor publici și un mecanism transparent de alegere a proiectelor care să nu depindă de pixul politic al ministrului Dezvoltării”, se mai menționează în comunicatul USR PLUS, adăugând că a solicitat deja în ședința de Guvern o evaluare a rezultatelor PNDL 1 și 2 și va propune reluarea discuțiilor.

Ludovic Orban: ”Am discutat şi în coaliţie programul PNDL 3”

Punctul de vedere al USR PLUS vine în contextul în care Ludovic Orban, lider PNL și președinte al Camerei Deputaților, a anunțat recent că inclusiv în coaliție s-a discutat despre un nou plan de investiții.

„Am discutat şi în coaliţie programul PNDL 3 în linii mari, cam ce am discutat şi la Biroul Executiv, adică lansarea unui nou plan de investiţii de o valoare aproximativă de 50 de miliarde într-un plan multianual, cu emiterea actului normativ, a Ordonanţei, în cursul acestui an, urmând să înceapă procedurile de selecţie pe baza criteriilor şi procedurilor care urmează să fie stabilite prin normele metodologice”, a declarat Ludovic Orban, potrivit News.ro.

Despre acest plan a vorbit și premierul Florin Cîțu.

„Astăzi, am avut în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului naţional de investiţii «Anghel Saligny», un program de investiţii pentru autorităţile locale prin care vom putea să implementăm asfaltare de drumuri, canalizare şi apă, program care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe minim șase ani de zile”, a spus Cîțu, la finalul ședinței de guvern de miercuri, precizând că acest plan nu este la fel ca PNLD, fiind eliminate obiectivele care, spune premierul,”nu aduceau dezvoltare”.

„Criteriile nu sunt politice, toată România are nevoie de dezvoltare, nu există criterii politice aici”, a mai declarat Florin Cîțu.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă