USR depune o iniţiativă legislativă de instituire a cazierului de mediu şi a unui sistem de puncte de penalitate pentru cei care încalcă legislaţia de mediu

1 săptămână in urmă 16

Parlamentarii USR Oana Cambera şi Dragoş Popescu au depus, miercuri, o iniţiativă legislativă privind instituirea unui registru naţional de mediu şi a unui cazier de mediu, precum şi a unui sistem de puncte de penalitate pentru cei care încalcă legislaţia de mediu. Cazierul de mediu este destinat persoanelor juridice, inclusiv pentru unităţi administrativ-teritoriale, precum şi asociaţii, acţionarii şi reprezentanţii legali ai persoanelor juridice, care au săvârşit fapte sancţionate contravenţional sau penal pentru încălcarea legislaţiei de mediu. Propunerea legislativă este eligibilă de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Potrivit USR, implementarea unui registru naţional electronic de mediu, introducerea cazierului de mediu, precum şi introducerea sancţiunii complementare a punctelor de penalizare sunt menite să descurajeze încălcarea legislaţiei de mediu, atât pentru persoane fizice şi juridice, cât şi pentru instituţii şi UAT-uri.

”În momentul de faţă, nu există la nivel naţional nicio formă de trasabilitate a infracţiunilor şi contravenţiilor în domeniul mediului, iar în ultimii ani suntem martorii unor fenomene extinse de criminalitate de mediu în România, care ne afectează sănătatea şi mediul în care trăim. Legislaţia-cadru europeană face paşi rapizi în direcţia reducerii acestor fenomene şi considerăm că România trebuie să acţioneze cât mai rapid, mai ales în contextul investiţiilor ce se vor face prin PNRR în domeniu”, a transmis Dragoş Popescu, senator USR.

Iniţiativa legislativă creează astfel o lege-cadru, după care executivul poate să reglementeze prin acte normative secundare condiţiile de punere în aplicare a acestor noi mecanisme legale.

„Sunt necesare mecanisme care să aibă ca efect descurajarea încălcărilor legislaţiei de mediu, cum ar fi sancţionarea graduală pe bază de puncte, suspendarea autorizaţiei de mediu sau interdicţia altor drepturi pe o anumită perioadă. Nu poţi aplica însă aceste mecanisme fără date, fără o evidenţă atât a autorizaţiilor, cât şi a faptelor pentru care s-au aplicat sancţiuni. Primul pas în acest sens este să avem date, respectiv Registrul de mediu, pe care îl introducem prin lege şi în baza căruia se va institui certificatul de cazier de mediu”, a declarat Oana Cambera, deputată USR.

Cazierul de mediu este destinat persoanelor juridice, inclusiv pentru unităţi administrativ-teritoriale, precum şi asociaţii, acţionarii şi reprezentanţii legali ai persoanelor juridice, care au săvârşit fapte sancţionate contravenţional sau penal pentru încălcarea legislaţiei de mediu, de gestionare a deşeurilor, a calităţii aerului, a emisiilor industriale şi substanţelor chimice periculoase, a zgomotului ambiant, a biodiversităţii şi biosecurităţii, precum şi cele care privesc disciplina privind protecţia mediului. Certificatul de cazier de mediu va fi necesar pentru încheierea asigurărilor, participarea la licitaţii publice şi pentru emiterea actelor de reglementare de mediu.

Registrul naţional electronic de mediu e o bază de date gratuită şi deschisă publicului ce conţine toate reglementările care stau la baza desfăşurării unei activităţi cu impact asupra mediului. Registrul va putea fi consultat de toate instituţiile, persoanele fizice / juridice, societatea civilă interesată pentru a se asigura conformitatea cu legea şi sesizarea instituţiilor interesate cu privire la posibile încălcări ale legii.

sursa: News.ro, Sursa Foto: thainationalparks.com

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă