Ursuleții scoși din bârlog nu au fost găsiți. Min. Mediului: „Poate ursoaica s-a întors să își ia puii sau poate au fost îngropați”

5 zile in urmă 9

După trei zile de la cazul care a stârnit revoltă în rândul iubitorilor de animale și nu numai, cei patru ursuleți scoși din bârlog și aruncați în zăpadă nu au fost încă găsiți. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat pentru Digi24 că autoritățile nu știu nici acum ce s-a întâmplat cu aceștia și că există mai multe ipoteze, printre care aceea ca ursoaica să se fi întors după puii ei și ipoteza în care ursuleții au fost îngropați.

„Am acționat cât am putut de repede, dar ursuleții nu au mai fost găsiți. Nu se știe ce s-a întâmplat cu ei. Poate exista și varianta în care ursoaica s-a întors să își ia puii, este posibil, sau au fost îngropați, nu se știe. Organele de anchetă nu au reușit să stabilească modul în care s-a terminat acest incident”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, posibilitatea ca cei patru ursuleți să fi fost traficați nu poate fi susținută suficient iar cetățenii și ONG-urile nu ar trebui să creadă în această ipoteză până nu se va dovedi corectă. 

„Să nu ne lansăm în ipoteze care nu au susținere și care sunt greu de dovedit. În cazul în care există informații cu privire la o asemenea ipoteză de trafic de carne de urs sau de pui de urși, cazurilor vor fi luate de DIICOT.

Vor fi analizate toate ipotezele iar dacă există cea mai mică suspiciune despre acest lucru, organele de anchetă își vor face datoria și vor acționa ca atare”, a mai adăugat Tanczos Barna.

Bărbații care au scos puii de urs din bârlog și i-au aruncat în zăpadă au fost identificați de polițiști și au fost audiați, iar pe numele lor au fost întocmite dosare penale, pe de o parte sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de rănirea sau schingiuirea animalelor, iar pe de altă parte sub aspectul comiterii infracţiunilor de perturbarea intenționată în cursul perioadei de reproducere, de creștere, de hibernare și de migrație, precum şi deteriorarea și/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă.

Cu toate acestea, conform ministrului Mediului, cel mai probabil bărbații vor avea dreptul să lucreze în continuare ca muncitori forestieri, pentru că „legea nu le interzice să se angajeze la o firmă de specialitate”.

Cercetările au fost declanşate după ce pe o reţea de socializare a apărut o înregistrare cu mai mulţi bărbaţi care scot din bârlog patru pui de urs foarte mici şi se distrează pe seama lor.

Editor : I.C

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă