Ursula Von der Leyen: Pachetul financiar de 150 milioane de euro propus de CE va contribui la stabilizarea economiei Republicii Moldova

2 săptămâni in urmă 28

Pachetul financiar de 150 milioane de euro, propus de Comisia Europeană pentru Chişinău, va contribui la stabilizarea economiei Republicii Moldova şi o va pune pe calea redresării, a transmis miercuri preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter.

"Comisia Europeană este alături de poporul moldovean în aceste vremuri dificile. Acest pachet financiar va contribui la stabilizarea economiei ţării, o va pune pe calea redresării şi va acompania reformele necesare", menţionează Ursula von der Leyen în mesaj.

Comisia Europeană a propus marţi Republicii Moldova, la cererea Chişinăului, un pachet de asistenţă financiară în valoare de 150 de milioane de euro pentru a ajuta autorităţile moldovene să treacă peste criza economică cronicizată, relatează publicația Deschide.md, citată de Agerpres.

Astfel, 30 milioane de euro ar urma să fie furnizate sub formă de granturi, iar 120 milioane de euro, sub formă de împrumuturi pe termen mediu în condiţii favorabile de finanţare, conform media de peste Prut.

Pachetul de asistenţă financiară, care mai trebuie adoptat de Parlamentul European şi de Consiliu înainte de a putea intra în vigoare, ar urma să însoţească noul program al FMI pentru Republica Moldova, aprobat la 20 decembrie 2021.

Respectivele injectări financiare sunt destinate să ajute Republica Moldova să îşi acopere o parte din nevoile sale de finanţare externă în următorii doi ani. Operaţiunea ar contribui, prin urmare, la reducerea vulnerabilităţilor economiei legate de balanţa de plăţi pe termen scurt şi de situaţia bugetară, comentează Deschide.md.

Editor : A.A.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă