Ursula von der Leyen, moment stânjenitor în Turcia. Lăsată fără scaun la întâlnirea sa și a lui Charles Michel cu Erdogan

2 săptămâni in urmă 21

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost surprinsă într-o ipostază jenantă în timpul întâlnirii pe care ea și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au avut-o, marți, 6 aprilie, la Ankara, cu
preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Șefa executivului comunitar, singura femeie dintre oficiali, nu a avut alocat un scaun alături de cei doi bărbaţi, a sesizat presa internațională.

Ursula von der Leyen a privit din picioare, nedumerită, preț de câteva secunde, la Charles Michel, care s-a așezat înaintea ei pe scaunul din dreapta președintelui turc Erdogan.

În cele din urmă, președintele Comisiei Europene a fost izolată pe o canapea aflat la câțiva metri distanță, în timp ce presa i-a fotografiat pe Michel și pe Erdogan, spre nemulțumirea vizibilă a Ursulei Von der Leyen, relatează publicația britanică Express.

President of European Commission Ursula von der Leyen was not given an equal seat with European Council President Charles Michel and President Erdoğan during their visit to the Presidency of Turkey https://t.co/ryN1A9RKRw pic.twitter.com/NXD6Z2FrlQ

— bianet English (@bianet_eng) April 7, 2021

Acest video oficial al UE a fost filmat din spatele şefei CE, astfel că întregul moment este surprins din perspectiva sa, comentează Washington Post, potrivit Agerpres.

Înainte de acest moment stânjenitor, cei trei lideri au stat de altfel împreună la fotografii, Von der Leyen în stânga lui Erdogan, iar Michel în dreapta, aceasta fiind reprezentarea standard a statutului lor. Numai apoi Von der Leyen s-a văzut lăsată la o parte, menționează Washington Post.

După întâlnire, Von der Leyen nu a făcut nicio referire directă la incident, dar şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia drepturilor femeilor în Turcia.

„Sunt profund îngrijorată de faptul că Turcia s-a retras din Convenţia de la Istanbul”, le-a spus ea jurnaliştilor. Acest tratat este despre „protejarea femeilor şi copiilor împotriva violenţei. Iar (retragerea) este cu siguranţă un semnal prost în acest moment”, a adăugat ea. 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru german al Apărării, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, fost premier belgian, sunt trataţi în mod obişnuit ca având acelaşi rang.

Incidentul a stârnit diverse comentarii.

„‘Eh’ este noul termen despre cum nu ar trebui să fie relaţia UE-Turcia”, a scris pe Twitter eurodeputatul german Sergey Lagodinsky, preşedintele delegaţiei PE în Comisia parlamentară comună UE-Turcia. El şi-a însoţit postarea cu hashtag-uri precum ‘daţi-i şi ei un loc’ sau ‘drepturile femeilor’.

O altă eurodeputată, olandeza Sophie in ‘t Veld, a reamintit că la întâlnirile dintre Erdogan şi precedenţii doi şefi ai UE, ambii bărbaţi, cei trei lideri au stat unul lângă altul, în scaune de acelaşi rang diplomatic.

„Nu a fost o coincidenţă. A fost deliberat”, a scris ea pe Twitter, unde unii utilizatori au explicat totuşi incidentul mai degrabă prin nevoia de distanţare socială decât prin protocol.

„De ce nu a spus nimic preşedintele Consiliului European?”, s-a întrebat eurodeputata.

Vizita liderilor UE la Ankara fusese deja criticată în sine, pentru că a venit la două săptămâni după ce Erdogan a retras Turcia din tratatul internaţional pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor, cunoscut şi drept Convenţia de la Istanbul. Aliaţii lui Erdogan au spus că decizia nu înseamnă un regres în privinţa drepturilor femeilor.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă