Urs pe pârtia din Predeal, lângă turiști. Ministrul Mediului: Schiorul a făcut un gest eroic. Putem reloca ursul, dar mutăm pericolul

2 luni in urmă 2

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a comentat la Digi24 imaginile surprinse pe o pârtie din Predeal, acolo unde un urs a fugărit minute în șir un schior, care a încercat să-l alunge în pădure. Barna spune că gestul bărbatului a fost unui eroic, însă pericolul în aceste cazuri este din ce în ce mai mare și se pot întâmpla tragedii. 

În ceea ce privește eventualele soluții, Ministrul Mediului spune că poate fi relocat ursul, dar tot ce se va întâmpla este să fie mutat pericolul în altă parte. România are cea mai mare populație de urși din Uniunea Europeană, a mai spus Tanczos Barna.

"Domnul acesta a făcut un gest eroic aproape, poate și ușor inconștient la un moment dat de consecințele care pot apărea. Din păcate, vedem tot mai multe asemenea situații, iar pericolul este unul real, iminent. E o situație extrem de periculoasă pentru că la prima vedere este drăgut, haios, frumos, dar dacă se sperie, omul cade, se poate întâmpla o catastrofă. Pericolul este din ce în ce mai mare, iar Ministerul Mediului în ultimii 6 ani, din păcate nu a făcut nimic, nu a făcut nici măcar o evaluare cantitativă a exemplarelor (...). Putem reloca ursul, dar nu face decât să mutăm pericolul", a spus Tanczos Barna, la Digi24.

Un bărbat a fost fugărit de urs pe pârtia Cocoșul din Predeal

Un alt urs, aparent curios şi paşnic, a apărut pe pârtia Cocoșul din Predeal. La finalul lunii ianuarie, un urs a fost surprins pe urmele unui schior în aceeași stațiune. Atunci, imaginile au fost filmate din telescaun. Acum, apariția ursului pe pârtia Cocoșul i-a înspăimântat pe turiștii adunați la schiat. Un instructor de schi, aflat printre ei, încercă să îl alunge.

- Măi, Moș Martin, du-te măi de aici, că avem de treabă. Stop, stop, stop. Stați pe loc. Stați un pic pe loc. Lasă-l să treacă!
- Frățioare! Ce faci?
- Hai, hai, hai.
- Păi și?
- Îl lăsăm să treacă. Nu te bagi în calea lui.
- Haida. Hai să facem gălăgie ca să plece. Faceți un pic gălăgie.
- Tovărășelu, ia-o din loc. Hai că suntem prea mulți aici și tu ești singurel. Hai, hai, hai! Huooo! Huooo!
- Ia uite ce moacă drăguță are, dar nu are nicio treabă. Prietenaș.
- Haide, nu veni încoa', că nu suntem prieteni chiar așa.

Ursul însă, nu se urnea din loc. Turiștii aveau cu ei ambalaje de la sandvișurile consumate pe trenul spre Predeal, așa că s-au gândit că animalul le-a venit pe urme, atras de mirosul de mâncare.

Între timp, instructorul de schi a pornit spre elevii săi, aflați la baza pârtiei. Fără să aștepte nicio secundă în plus, ursul a plecat săgeată după schior. Bărbatul a încercat să îi avertizeze pe ceilalți schiori de pericolul care îi venea pe urme, ca o avalanșă. Schiorul a continuat să alunece la vale ca o săgeată. Animalul, cu puține ezitări, continua să îl urmeze. Între timp, ursulețul a încetinit și s-a apropiat de pădure. După ce animalul a plecat pe cărarea dintre brazi, schiorul i-a chemat și pe ceilalți turiști.

În urmă cu 6 săptămâni un alt schior s-a întâlnit pe pârtia Clăbucet, tot din Predeal, cu un urs. Incidentul a fost observat de oamenii care erau în telescaun, care încercau să îl avertizeze. Din fericire, tânărul a scăpat cu bine după întâlnirea neașteptată cu animalul.

Editor : Alexandra Andronie

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă