Urme de Novichok găsite pe o sticlă de apă din camera de hotel a lui Aleksei Navalnîi, acuză colegii opozantului rus

2 months ago 3

Colegii lui Alexei Navalnîi au declarat joi că urme ale agentului toxic Novichok folosit pentru otrăvirea politicianului rus de opoziție au fost găsite pe o sticlă de apă în camera de hotel din Tomsk, în care acesta a stat, notează Euronews. În vârstă de 44 de ani, Navalnîi, s-a simțit rău în timp ce se afla într-un avion care îl ducea de la Tomsk la Moscova la sfârșitul lunii august, obligând avionul să aterizeze de urgență în orașul Omsk, unde a fost dus de urgență la un spital.


Ulterior, Navalnîi a fost dus la clinica ”Charite” din Berlin, Germania, unde a fost intubat. Testele de toxicologie au oferit „dovezi clare” că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent toxic din grupul chimic Novichok.


După ce au aflat că acesta s-a îmbolnăvit, colegii săi au strâns lucrurile din camera de hotel, imaginile video fiind publicate pe pagina de Instagram a lui Navalnîi.


”Două săptămâni mai târziu, un laborator german a găsit o urmă de Novichok pe o sticlă din camera de hotel din Tomsk”, au precizat colegii lui Navalnîi.


Aceștia au adăugat: ”Și apoi alte trei laboratoare care au prelevat probele lui Alexei au dovedit că a fost otrăvit cu el. Acum înțelegem: totul s-a petrecut înainte ca el să părăsească camera de hotel pentru a merge la aeroport. ”


Un laborator militar german a stabilit că Navalny a fost otrăvit cu Novichok, aceeași clasă de agent din epoca sovietică despre care Marea Britanie a spus că a fost folosită și în cazul fostului spion rus Sergei Skripal și a fiicei sale la Salisbury, în 2018.


Luni, guvernul german a declarat că testele independente efectuate de laboratoare din Franța și Suedia au susținut aceste rezultate.


O investigaţie medicală este acum efectuată şi de către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Totuşi, Rusia neagă că ar fi implicată în tentativa de asasinare a activistului.


Acum două zile, Navalnîi a publicat prima poză după ce şi-a revenit din comă. În imagine, opozantul este alături de familie, pe patul de spital.


FOTO: EPA


Read Entire Article
Powered By Seo Tools