Unul dintre ultimele interviuri cu Ivan Patzaichin! Proiectele de suflet, Delta Dunării – comoară a României, a omenirii… cel mai frumos loc de pe Pământ | Partea a III-a

1 lună in urmă 15

Dacă modestia și voința în sport ar trebui definite, atunci ar trebui să se numească Ivan Patzaichin. Legendarul sportiv și antrenor născut la Mila 23 era un munte de modestie și un exemplu de voință pentru toate vârstele.

Revenim cu ultima parte a interviului-eveniment, partea a treia. Primele două pot fi citite aici:

 

Ajuns la o vârstă la care alți foști sportivi și antrenori de top aleg să-și plimbe nepoții și să trăiască liniștiți în familie, Ivan Patzaichin e încă foarte activ. Ajuns la 70 de ani, „Copilul Deltei” vrea să redea locului în care s-a născut autenticul de altădată, iar pentru acest lucru se zbate zi de zi alături de partenerii săi pentru a implementa mai multe proiecte aflate în derulare.

 

Spuneți-mi despre proiectele pe care le aveți în derulare.

Sunt un copil al Deltei și întotdeauna am spus că tot ce am obținut eu în cariera sportivă și în general în viață se datorează faptului că vin de acolo, vin din mijlocul acestor oameni minunați. De la ei am învățat lucruri frumoase, respect față de muncă, față de oameni și întotdeauna mi-am zis să fac ceva și pentru ei. Încă din anul 2000 încercam să fac o fundație, să-i ajut cumva. Întotdeauna am avut sportivii tineri pe care îi aduceam la lot și mi-era foarte greu să mă despart de ei. Să-i las neșlefuiți pentru a deveni mari performeri. Și așa am ajuns până în 2009, când m-am retras. În 2010, fiind în Deltă la un festival de gastronomie, invitat de cei de la Salvați Delta, eu ca mare sportiv, m-am întâlnit aici cu actualul meu partener, omul meu de încredere, Teodor Frolu, cu care am conviețuit timp de două zile la acel festival. El îmi povestea cum vine de câțiva ani cu o echipă de prieteni din Germania și fac turul Deltei cu canoea. Și eu i-am povestit poveștile mele de accum 50-60 de ani, cum erau oamenii, cum era Delta și cum s-a ajuns acum. Și de aici a plecat ideea noastră de a face ceva pentru Deltă. Pentru a proteja, pentru a conserva ceea ce a mai rămas din Deltă. Și văzând vapoare, motoare puternice agresând Delta, am zis să căutăm o soluție pentru a găsi o ambarcațiune. Am zis noi să facem bicicleta apelor. Am vrut să construim ceva nou, să nu importăm din China sau din altă parte, de plastic, pentru că Delta era deja plină de plastic și de betoane. Am zis să facem ceva tradițional.  Lotca tradițională pescărească nu se mai construia și atunci am căutat pe cineva să construiască această ambarcațiune puțin mai modernă, mai frumoasă, mai elegant, mai ușor de manevrat. De aici ideea de canotcă.

Nu aveți impresia că vă luptați cu morile de vânt acolo? Nu vi se pun bețe în roate?

La început a fost greu, dar acum încet-încet începem să devenim mai vizibili și lumea a început să mai înțeleagă. Și chiar și cei care spuneau la început „că ce căutăm noi cu lotcile astea” au început să ne dea dreptate și să fim mult mai vizibili. Lumea înțelege că de fapt natura trebuie respectată, pentru că atunci când iei ceva din natură trebuie să-i și oferi ceva în schimb. Iar Delta este o adevărată comoară a României și a omenirii. Întotdeauna am spus că Delta trebuie să devină Regina turimului ecologic, să viseze oricine din Europa asta să ajungă măcar o zi în Deltă.

Ce ați schimba în Deltă. Care ar fi primul lucru pe care l-ați schimba acolo?

E greu de spus ce aș schimba, dar un pic de respect. Trebuie găsite soluții, pentru că Delta nu este aceeași în toate zonele. Delta trebuie împărțită pe zone, pe locuri, pe localități, iar fiecare zonă are responsabilitatea ei. Noi nu am fost niciodată împotriva motoarelor. Dar există locuri pentru motoare, și locuri pentru canotcă. Ca și într-un oraș. Ai bulevard, ai stradă, ai și o alee pe unde mergi pe jos sau cu bicicleta. Așa ar trebui făcut și în Deltă în viitor și cumva responsabilizați oamenii. Ei nu mai sunt așa responsabilizați pentru ce au acolo. Acum 50-60 de ani nu era nici poliție, nici Ministerul Mediului, dar oamenii erau mult mai responsabili, erau mult mai conștienți că ceea ce aveau ei era sursa lor de viață, de trai. Ei singuri protejau, știau când să pescuiască, când să taie stuful, când să taie lemne și când să oprească peștele.

Delta Dunării, cel mai frumos loc de pe pământ!

Ce înseamnă Delta Dunării pentru Ivan Patzaichin?

Delta Dunării este cel mai frumos loc de pe pământ după părerea mea și trebuie să rămână măcar așa cum este acuma. Pentru ca și copiii noștri, nepoții noștri să găsească Delta măcar așa cum este ea acuma.

Când vă văd ieșenii cu canotca la Iași?

Așteptăm o invitație. De vreo doi-trei ani vreau să vin pe la Iași cu canotcile, locurile sunt superbe acolo și facem chiar spectacol. Să treacă nebunia asta cu virusul și venim și la Iași. Dar la Iași vin destul de des, pentru că soția mea a dat la Conservator la Iași. De Sfânta Parascheva venim de fiecare dată să vizităm Iașiul, e un oraș frumos, s-au făcut lucruri frumoase în ultimii ani.

Cel mai important vis al lui Ivan Patzachin?

Am multe visuri, dar vreau să facem ca Delta să fie cât mai frumoasă. Dar nu doar Delta, pentru că noi avem multe proiecte frumoase. Am lansat anul trecut proiectul „Aur, apele unite române” și încercăm să atragem cât mai multă lume și cât mai multe autorități, pentru că apele române au nevoie de o reconsiderare. Nu toată lumea apreciază acest patrimoniu extraordinar pe care îl avem, toată lumea consideră că apele române, pârâiașele din spatele casei sunt niște coșuri de gunoi. Toată lumea aruncă gunoiul la râu pentru că se duce la vale, dar de fapt se duce la vecinul, și de la vecinul se duce în alt râu și tot așa ajunge în Dunăre. Iar Dunărea trece prin Deltă. Și întotdeauna am spus că dacă stai să te uți pe harta României, toate râurile și pârâiașele sunt ca un organism de vase circulate. Cu cât venele astea vor fi curate, cu atât și inima va fi mai curată, adică Delta Dunării.

Dacă un turist vrea să facă o plimbare cu Ivan Patzaichin în Deltă, unde vă poate găsi?

Noi avem acuma turism lent, o să lansăm pe site, mergem în reconstituire pe niște trasee de o zi, trasee de trei zile, cu canotci, de la Tulcea, private, fără probleme. În natură, dormit în cort, în pensiune, fiecare cum își alege. Și cu nelipsita ciorbă de pește, partidă de pescuit. Avem pescari în baltă unde acostăm, unde avem și o căsuță plutitoare cu o instalație făcută de o echipă din Franța, de apă potabilă. Trage apa din Dunăre și o face potabilă. E ca un experiment”.

 

The post Unul dintre ultimele interviuri cu Ivan Patzaichin! Proiectele de suflet, Delta Dunării – comoară a României, a omenirii… cel mai frumos loc de pe Pământ | Partea a III-a appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă