Unul din trei pacienți vindecați de COVID-19 descoperă acest lucru și ajunge din nou la spital! Principalele simptome

1 lună in urmă 19

Ion Ștefan, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Militar ”Carol Davila” a explicat, la Antena 3, de ce pericolul rămâne același chiar și după ce persoana este vindecată. În acest moment, medicul se ocupă se secția ”post-COVID”. 

”Deși este un virus cu tropism respirator, se știe că poate avea efecte sistemice. De la tromboembolismul care a necesitat administrarea precoce a anticoagulantelor, până la insuficiență multiplă de organ. Și noi ne confruntăm cu stigmate post-COVID pentru astfel de pacienți care dezvoltă o cefalee reziduală, uneori atroce, însoțită chiar de vertij, chiar de parestezii periferice, de un sindrom mialgic foarte important cu dureri musculare și cu restricționarea mișcărilor și cu dificultăți chiar în a merge. Și astfel de pacienți de multe ori trebuie să învețe din nou să meargă. 

Apoi sunt alte efecte sistemice prin deversarea de mulți hormoni de stres care generează o anxietate importantă, cu sindroame depresive și, desigur, și o disfuncție respiratorie care este esențială și care necesită o reabilitare respiratorie în secții de fizio-chineto-terapie sau recuperare medicală”, spune medicul. 

”Este un fenomen îngrijorător, avem acum foarte multe cazuri de infecție cu Clostridioides difficile post COVID-19. Probabil pentru că s-a administrat antibiotico-terapie fără justificare medicală și au fost pacienți care, din proprie inițiativă, și-au administrat astfel de antibiotice în ambulator care, pe fondul vulnerabilizării organismului, au dezvoltat acest sindrom diareic trenant redutabil. 

Cei care se vindecă, ”trebuie să știe că în această infecție există recuperare medicală mai lentă, convalescența este mai de durată, și atunci când au în continuare disfuncție respiratorie trebuie să se adreseze unor centre specializate pentru reabilitare medicală”.

Datele Oficiului Național de Statistică arată că peste 29% dintre cei care s-au externat în primul val se reîntorc în spital cu afecțiuni grave. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă