Unu din 15 puncte luminoase văzute pe cer va fi satelit. Când este prognozat momentul viitorului mult prea luminos

2 săptămâni in urmă 29

Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 05:47

0 citiri

Un studiu care urmează să fie publicat în The Astronomical Journal preconizează cum va arăta cerul nopții dacă planurile actuale ale companiilor de sateliți vor fi duse la îndeplinire.

În viitorul apropiat, unu din 15 puncte luminoase pe care le vom vedea pe cer va fi un satelit, nu o stea. Iar acest lucru va îngreuna cercetarea în astronomie și va schimba complet cerul nopții, de oriunde este privit în lume.

Viitorul este mult prea luminos

Pentru a afla cât de grav va fi afectat cerul nopții de lumina solară reflectată de megaconstelațiile de sateliți, Samantha Lawler și echipa ei au construit un model pe computer care prevede luminozitatea sateliților, așa cum este percepută din diferite locuri de pe Pământ, la anumite ore din noapte și în anumite anotimpuri. În plus, echipa a construit și o aplicație web simplă, bazată pe această simulare.

Modelul folosește 65.000 de sateliți pe orbitele aglomerate de patru companii care au megaconstelații: SpaceX Starlink și Amazon Kuiper (Statele Unite), OneWeb (Regatul Unit) și StarNet/GW (China). Simularea a fost calibrată în așa fel încât să se potrivească cu măsurătorile telescopice ale sateliților Starlink, având în vedere că aceștia sunt de departe cei mai numeroși.

Starlink este în același timp compania care a făcut până acum eforturi ca să reducă luminozitatea sateliților săi, încă de la prima lansare, însă majoritatea încă se pot vedea cu ochiul liber.

Simulărișe astronomilor arată că de oriunde în lume, în fiecare anotimp, vor fi zeci sau chiar sute de sateliți vizibili pentru cel puțin o oră înainte de răsărit și după apus. În prezent, este oarecum ușor să scapi de poluarea luminoasă urbană, atunci când mergi în locuri mai izolate, dar simulările arată că de poluarea luminoasă a sateliților nu va scăpa niciun punct de pe glob, nici măcar la Polul Nord.

Cele mai afectate locuri de pe Pământ vor fi la 50 de grade nord și sud, adică în apropierea orașelor precum Londra, Amsterdam, Berlin, Praga, Kiev, Vancouver. De la aceste latitudini, la solstițiul de vară, în jur de 200 de sateliți vor putea fi observați cu ochiul liber, pe toată perioada nopții.

Observațiile prin telescop, care sunt esențiale pentru cunoștințele noastre despre univers, vor deveni mult, mult mai dificile. Astronomii creează unele strategii de ajutor, însă acestea cer mult timp, efort și bani.

Costuri necunoscute pentru mediu

Internetul de la Starlink poate părea mai ieftin decât alte opțiuni din mediul rural, dar asta pentru că multe costuri sunt secundare. Un cost imediat este poluarea atmosferică de la sutele de lansări de rachete efectuate ca acest sistem să fie construit și menținut.

În urma fiecărei lansări de satelit, sunt eliminate corpuri de rachete și alte deșeuri pe orbita deja aglomerată a Pământului, sporind riscurile unei coliziuni. Unele dintre aceste gunoaie spațiale vor cădea pe Pământ, iar zonele care au deasupra cea mai mare densitate de sateliți vor fi și cele mai vulnerabile la aceste căderi.

Starlink plănuiește să înlocuiască fiecare din cei 42.000 de sateliți după cinci ani de funcționare, asta însemnând scoaterea de pe orbită a 25 de sateliți pe zi, în medie, în jur de șase tone de materiale. Masa acestor sateliți nu va dispărea, va fi depozitată în atmosfera superioară. Iar pentru că sateliții sunt fabricați în mare parte din aliaje de aluminiu, ar putea forma particule de aluminiu care în cele din urmă ar putea afecta stratul de ozon și ar putea produce schimbări ale temperaturii globale.

Citeste si:

 Apariții stranii pe cerul nopții la Londra, Amsterdam și Berlin VIDEO

Samantha Lawler, o profesoară de astronomie de la Universitatea Regina din Canada, a realizat un studiu care a descoperit un fenomen neobișnuit, care îi va lua prin surprindere pe oameni....

China și SUA „se calcă pe picioare” în spațiu. China susține că a implementat „un protocol preventiv pentru evitarea coliziunilor”

Ministerul chinez de Externe a declarat marţi că Statele Unite au ignorat obligaţiile din tratatele privind spaţiul cosmic, expunând astronauţii la pericole, după un incident care a implicat...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă