Untold și Electric Castle se pregătesc de festival. "Va fi un hibrid. Nu vor mai fi miile de români și străini care năvălesc acolo"

1 lună ago 69

Cum vor arăta însă festivalurile anul viitor și cât interes vor genera? Răspunde  Victor Arvunescu, jurnalist de profil, redactor-șef la unsitedemuzică.ro:   

Victor Arvunescu: Cred că perioada asta de pauză a fost, într-un fel și necesară, pentru că niciun festival nu e complet și bine făcut în fiecare an. Poate pauza asta le-a fost benefică să găsească și să își umple golurile care erau pe acolo. Pe de altă parte, mă gândesc că pentru public a fost mai greu. Toată lumea era entuziasmată să aștepte festivalurile și să iasă din casă, să se distreze, să se simtă bine cu trupele lor preferate. Dar cred că a fost și acest build up care va contribui pentru edițiile viitoare, pentru anul următor, pentru vara lui 2021, mai ales cu numele noi anunțate. Cred că a fost bine, într-un fel, că a fost o pauză, dacă mă întrebi pe mine.

Reporter: Te aștepți la o bătaie pe bilete pentru edițiile din 2021 tocmai pentru că lumea a făcut pauză un an?

V.A: Cred că e o întrebare cu dublu răspuns. Chiar vorbeam  cu un prieten mai devreme, care era entuziasmat că cei de la Electric Castle au anunțat numele astea faine, doar că s-a uitat un pic mai jos în anunț și a văzut că biletele vor fi ceva mai scumpe decât în mod normal. Cred că o să fie undeva la 800 lei tot pachetul, pentru un bilet normal, nu VIP, nimic inclus, doar intrarea. Asta l-a dat un pic în spate, deși el e fan Electric Castle. Dar a zis că se gândește de două ori. Pe de altă parte, am citit ceva de la organizatori și de la alți oameni care sunt fani ai festivalului, că nu și-au retras biletele deja cumpărate și implicit nici banii pe care i-au dat. Organizatorii au bani să mai aducă și alți artiști care sunt așteptați de români la Bonțida. Tot răul spre bine. 

Rep: Organizatorii de la Untold și de la alte festivaluri spun că au dialogat în permanență cu Guvernul României. În cheia aceasta, mă întreb dacă în sfârșit ne-am maturizat social și dacă și partea de autoritate de stat înțelege relevanța economică unor festivaluri de muzică pentru regiunea în care sunt organizate. 

V.A: Cred că relevanța economică este înțeleasă de ambele părți. Pe de altă parte nu știu dacă este atât de important pentru autorități ca la anul să se țină neapărat un festival cu multă lume. Sincer cred că aceste festivaluri se vor ține, dar nu cu atât de multă lume pe cât ne așteptăm noi, cu sute de mii sau mii de oameni. Cred că vor fi ceva mai restrânse. Ăsta e feelingul meu. Sau poate o să fie o ediție în care există doar niște restricții mai mici. Ăsta e feelingul meu. Cred că la anul o să fie un hibrid. Așa văd eu festivalurile astea. Sunt sigur că nici la Bonțida, nici la Untold, nici la celelalte festivaluri mari, mici sau medii din România nu vor fi miile alea de români sau de străini care vor veni să năvălească acolo. Cred că unii se gândesc și la sănătate, că a fost pandemie și poate nu e încă atât de sigur. Pe de altă parte cred că și autoritățile vor impune niște restricții mai ferme pentru genul acesta de evenimente, chiar dacă aduc încasări consistente pentru zonele respective.

Rep: E posibil să vedem și o reconfigurare a spațiilor? Poate că un festival de tip Untold nu ar mai putea fi organizat pe un stadion, ci mai degrabă în câmp deschis. 

V.A: Da, ai zis foarte bine. Cred că e o soluție să se facă mai mult într-un open space uriaș, o reconfigurare totală a felului în care oamenii stau, interacționează. Pe de altă parte asta nu ar mai însemna că e un festival în sine, așa cum ne-am obișnuit. E altfel să fii acolo în mulțimea aia de oameni, să simți muzica, să interacționezi cu străini, cu prieteni, să vezi numele alea mari acolo. E o experiență în sine. Probabil că dacă vor fi făcute altfel aceste festivaluri experiența de festival nu va mai fi la fel. 

Rep: Personal, te-ai duce la anul?

V.A: Sincer, sunt 50 – 50. Dar înclin mai mult spre a mă duce ca să văd felul în care interacționează oamenii după această perioadă de pandemie în care le-au lipsit concertele, interacțiunea socială. Asta mă face curios. Dincolo de faptul că vreau să văd headlinerii ăștia mari care se anunță și se vor mai anunța, aș vrea să văd cum se comportă oamenii, dacă o să fie normalitate sau noua normalitate. 

Citeşte Articolul Intreg

Powered By Seo Tools