Universitățile se redeschid în Afganistan, iar studentele pot participa la cursuri, dar în cu condiții stricte dictate de talibani

1 lună in urmă 27

Universitățile de redeschid în Afganistan, iar studentele pot participa la cursuri, dar în cu condiții stricte dictate de talibani.

Femeile care frecventează universități private afgane trebuie să poarte rochie abaya – lungă – și niqab, care acoperă cea mai mare parte a feței, au decis talibanii, iar clasele trebuie să fie pe sexe separate sau cel puțin împărțite printr-o perdea.

Într-un document amplu emis de autoritatea educațională a talibanilor, se stipulează de asemenea, ca doar profesoare femei să le predea studentelor, dar dacă acest lucru nu este posibil, atunci acest lucru poate fi făcut de  “bărbați în vârstă” cu un trecut de comportament bun.

Decretul se aplică colegiilor și universităților private, care s-au înmulțit de la căderea talibanilor de la prima lor guvernare în 2001.

În perioada 1996 – 200 fetele și femeile erau în mare parte excluse de la educație din cauza regulilor referitoare la sălile de clasă de același sex și a insistenței de a fi însoțite de o rudă de sex masculin ori de câte ori părăseau casa.

Potrivit noilor reglementări emise sâmbătă târziu, femeile nu sunt obligate să poarte burka – care acoperă complet fața ca în 1996 – 2001, dar niqabul devine obligatoriu și acoperă efectiv cea mai mare parte a feței, lăsând doar ochii expuși.

În ultimii ani, burqa și niqab au dispărut în mare parte de pe străzile din Kabul, dar sunt văzute mai frecvent în orașele mai mici.

Decretul survine în momentul în care universitățile private se pregătesc să se redeschidă luni.

Universitățile trebuie să recruteze profesori pentru studente în funcție de facilitățile lor”, se spune în decret, adăugând că bărbații și femeile ar trebui să folosească intrări și ieșiri separate.

Dacă nu este posibil să se angajeze femei profesoare, atunci colegiile “ar trebui să încerce să angajeze profesori bărbați în vârstă care au un trecut de comportament bun”.

Acum că femeile trebuie acum să studieze separat, ele trebuie să-și încheie lecția cu cinci minute mai devreme decât bărbații pentru a le împiedica să se amestece cu aceștia afară din clasă.

Apoi, ele trebuie să stea în sălile de așteptare până când omologii lor bărbați au părăsit clădirea, conform decretului emis de ministerul taliban al învățământului superior.

Practic, este un plan dificil – nu avem destule instructoare sau clase pentru a separa fetele”, a spus un profesor universitar sub acoperirea anonimatului.

Dar faptul că le permite fetelor să meargă la școli și universități este un mare pas pozitiv„, a declarat el pentru AFP.

Noii conducători ai Afganistanului s-au angajat să fie mai permisivi decât în ​​timpul primei lor aflări la putere, promițând a administrație mai “incluzivă” care să reprezinte structura etnică complexă a Afganistanului – deși este puțin probabil ca femeile să fie incluse la nivelurile superioare.

În ultimii 20 de ani ratele de admitere la universitate au crescut dramatic, în special în rândul femeilor. Înainte ca talibanii să revină la putere femeile au studiat alături de bărbați și au participat la seminare cu profesori de sex masculin.

Dar o serie de atacuri mortale asupra centrelor de educație din ultimii ani au stârnit panică, Talibanii au negat că ar fi fost în spatele atacurilor, dintre care unele au fost revendicate de ramura locală a grupului Stat Islamic, aflată în stare de conflict cu talibanii.

sursa: AFP

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă