Universitatea din Sibiu anunță că va continua studiul de cercetare interzis de Biserica Ortodoxă / Proiectul are o valoare de 1,11 milioane euro

1 lună in urmă 74

Conducerea Universității Lucian Blaga din Sibiu anunță că studiul considerat de Sfântul SInod că are ”un caracter vădit tendențios în raport cu Biserica Ortodoxă Română” va continua și fără ”binecuvântarea” Bisericii. ”Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu va continua proiectul pentru care a primit finanțare”, a confirmat rectorul Sorin Radu pentru ziarul Turnul Sfatului. Surse din cadrul universitar citate de publicație spun că din echipa de cercetare vor fi înlocuite acele persoane care nu pot trece de ordinul semnat de Patriarhul Daniel.

Preoților ortodocși de la Facultatea de Teologie a Universității Lucia Blaga din Sibiu le-a fost interzisă participarea la un studiu finanțat prin fonduri norvegiene cu un milion de euro, după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a considerat că are ”un caracter vădit tendențios în raport cu Biserica Ortodoxă Română” și este condus de persoane ”non ortodoxe”.

Sfântul Sinod, organul colectiv de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, a interzis participarea teologilor ortodocși români la un proiect ce are ca temă rolul bisericii în robia romilor, potrivit unui document consultat de G4Media.ro. Documentul, care pleacă de la situația acestui proiect finanțat din fonduri norvegiene, impune o serie de restricții draconice pentru teologii ortodocși, care sunt obligați să obțină acordul scris al ierarhului superior și aprobarea Patriarhului Daniel pentru orice proiect de cercetare și cooperare cu instituții sau organisme internaționale, inter-ortodoxe, inter-creștine, inter-religioase.

Proiectul ”The Role of the Romanian Orthodox Church in Social Integration of Roma People: Towards a Participatory Approach” cu o valoare de 1.116.589 euro este finanțat prin EEA & Norway Grants și are o durată de implementare de 3 ani îndepând de la 1 ianuarie 2021.

Reacția inițiatorului proiectului: ”Îmi pare rău pentru Biserica Ortodoxă”

Proiectul privind robia romilor a fost inițiat de prof. dr. Ștefan Tobler, pastor de origine elvețiană în cadrul Bisericii Evanghelice, și profesor în cadrul ULBS, iar recent a reacționat la refuzul Bisericii Ortodoxe de a participa la acest proiect. ”Îmi pare rău pentru Biserica Ortodoxă. Proiectul ar fi fost o mare oportunitate, iar respingerea cu siguranță nu o pune într-o lumină bună – ca să formulez blând. Întrucât Ministerul dorește neapărat ca proiectul să fie realizat, cercetarea trebuie să se poziționeze acum diferit și să examineze de fapt doar din exterior relația dintre Biserică și romi – tocmai această poziție externă pe care nu am dorit-o nicidecum, dar în care suntem obligați acum să acționăm. Colaborarea în cadrul Centrului de Cercetare Ecumenică se încheie, fiind parte din daunele colaterale ale acestei situații. Și prin aceasta ne întoarcem la întrebarea pusă mai sus, în ce măsură acest conflict poate avea alte cauze. Desigur, ca persoană direct afectată, mi-am pus această întrebare. Pe de o parte: am greșit în activitatea mea la Centrul Ecumenic și am deranjat pe unii, astfel încât să nu mai fiu sustenabil? Cu siguranță am făcut greșeli – dar sunt greșeli atât de neiertabile încât acum totul trebuie să fie dărâmat? Sunt prea implicat personal pentru a putea da un răspuns acum”, a transmis Ștefan Tobler.

Profesorul se declară dezamăgit că în urma refuzului Sfântului Sinod nu a mai găsit nicio cale de dialog cu partenerii ortodocși. ”Orice încercare de a mă apăra cu argumente (niciodată cu polemici!) sau de a căuta mediatori a declanșat doar reacții mai dure. Aș fi vrut să vorbesc și să mă explic, dar, în ciuda multiplelor încercări, verbale sau scrise, de a putea prezenta argumentele noastre într-o conversație cu Ierarhul ortodox local, nu am fost niciodată primit în cele șase luni de escaladare a conflictului – un zid (care zid?) îl proteja. În cele din urmă, nu mi-a mai rămas decât să mă retrag din proiectul comun „Centrul de Cercetare Ecumenică” și – cu sprijinul Rectorului – să caut o nouă formă pentru principalele programe actuale. Am găsit o nouă integrare sub umbrela Centrului de Cercetare al Facultății de Istorie”, a mai scris acesta.

Citește și

DOCUMENT Acuzații de cenzură în Biserica Ortodoxă după ce conducerea BOR a interzis un proiect de cercetare privind robia romilor. Cercetarea teologică, doar cu voie de la Patriarh

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă