Universitatea Craiova a celebrat 38 de ani de la calificarea în semifinalele Cupei UEFA. Ungureanu: „Nu ştiu ce căuta Negrilă prin careu!” Negrilă: „Am zis că poate se nimereşte!”. Sorin Cârţu dezvăluie „secretul” acelui gol antologic

4 săptămâni in urmă 1

Prima mare performanţă a fotbalului românesc la nivel de cluburi a fost înfăptuită de Universitatea Craiova: disputarea semifinalelor Cupei UEFA, în 1983. Se împlinesc azi 38 de ani de la celebrul gol al lui Nicolae Negrilă în returul cu FC Kaiserslautern, care a pecetluit accederea în penultimul act al competiţiei.

În minutul 82, „Negoro” a urcat în careu la un corner executat de Ilie Balaci şi deviat cu capul de Cămătaru.

În mijlocul careului înţesat de jucători, fundaşul dreapta şi-a potrivit rapid mingea pe stângul şi a trimis-o direct în vinclu. 1-0 pentru Ştiinţa şi calificare în semifinale, după ce oltenii pierduseră cu 3-2 în turul din Germania. „Negrilă, şut-gol! Goool, gooooooool, extraordinar, extraordinar, extraordinar…Autorul golului Negrilă, fundaşul Negrilă” a izbucnit regretatul crainic radio  Sebastian Domozină, şi el o legendă a fenomenului Craiova Maxima. O dată cu el au „explodat” 50.000 de suporteri de pe stadion şi alte multe milioane aflate în faţa televizoarelor şi radiourilor.

Negrilă: „Am stat 20 de minute să ne pupăm după gol”

Eroul acelei calificări, Nicolae Negrilă, povesteşte al moment istoric, într-un material video compus special azi de clubul Universitatea Craiova: „Am zis că poate se nimereşte… A bătut Balaci cornerul, a deviat Cămătaru, mi-a venit mingea pe dreptul şi dacă dădeam cu dreptul dădeam într-un adversar, nu ştiu care era pe acolo. Aşa, am întors-o pe stângul şi am dat gol. Am stat 20 de minute şi ne-am pupat”.

„Eu eram în apropierea suprafeţei careului, pentru că eu acolo stăteam de obicei, dar nu ştiu ce căuta Negrilă în acel moment prin careu între 11 şi 6 metri, fiindcă el nu prea venea de obicei prin careu, pe acolo” spune Nae Ungureanu, colegul din banda stângă a defensivei Craiovei Maxima.

Sorin Cârţu îl lămureşte pe coechipierul Ungureanu, dezvăluind „secretul” acelei faze antologice: „Noi am avut în timpul jocului cornere şi nu reuşisem nimic, aşa că i-am spus că la faza aia să facem schimb, că poate are el mai multă şansă decât mine. Aşa a ajuns mingea la Negoro şi el gândit-o ca un atacant”.

„Sunt mândru că am scris o pagină a istoriei fotbalului românesc, că am eliminat-o pe Kaiseslautern şi am ajuns în semifinalele Cupei UEFA” spune Aurică Beldeanu, cel care recent am împlinit 70 de ani.

În semifinale, Craiova Maxima a fost eliminată de Benfica Lisabona, după două remize. Dar aceasta este o altă poveste, una de aprilie, a celei care a fost, probabil, cea mai frumoasă echipă din fotbalul românesc.

Universitatea Craiova – FC Kaiserslautern 1-0 (în tur 2-3)

A marcat: Negrilă (82)

U Craiova: S. Lung – Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu – Țicleanu, Donose, Balaci, Geolgău (75 Cârțu) – Cămătaru, Crișan (46 Beldeanu). Antrenor: Constantin Oțet.

Kaiserslautern: Reichel – Wolf, Briegel, Melzer, Dusek – Geye, Bongartz, Brehme – Eilenfeld (87 Hübner), Nilsson, T. Allofs. Antrenor: Rudolf Kröner.

Stadion: „Central”. Spectatori: 50.000.

Arbitru: Keith Hackett (Anglia)

Traseul Universității în sezonul 1982-1983 al Cupei UEFA:

Primul tur: 3-1 și 0-1 cu AC Fiorentina (Italia)

Turul al doilea: 3-0 și 2-0 cu Shamrock Rovers (Irlanda)

Optimi de finală: 2-0 și 0-1 cu Bordeaux (Franța) – Alain Giresse a vrut să-i mituiască pe jucătorii Universității la acest meci

Sferturi de finală: 1-0 și 2-3 cu Kaiserslautern (RFG)

Semifinale: 1-1 și 0-0 cu Benfica (Portugalia)

 

 

The post Universitatea Craiova a celebrat 38 de ani de la calificarea în semifinalele Cupei UEFA. Ungureanu: „Nu ştiu ce căuta Negrilă prin careu!” Negrilă: „Am zis că poate se nimereşte!”. Sorin Cârţu dezvăluie „secretul” acelui gol antologic appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă