Uniunea Scriitorilor l-a dat afară pe Sorin Lavric (AUR), după ce presa a publicat fragmente jignitoare la adresa femeilor/ USR sesizează Consiliul Național al Discriminării (surse)

2 luni in urmă 61

Uniunea Scriitorilor din România l-a dat afară pe Sorin Lavric, secretarul AUR, după ce presa a publicat fragmente jignitoare și discriminatorii din scrierile acestuia și s-a delimitat de afirmațiile lui Lavric. Surse G4Media au declarat că Uniunea Salvați România va sesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru scrierile lui Lavric la adresa femeilor și romilor.

Citește și Despre programul politic al AUR: Apărarea creștinilor de gay și atei, multiculturalismul este paravan pentru neomarxiști, relația cu ”globaliștii” SUA nu există/ Unirea cu Basarabia și România Mare în Europa.

Sorin Lavric, unul dintre liderii Alianței pentru Unirea Românilor, susține că romii sunt ”o plagă socială”, iar bărbații nu caută în femei ”deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea”, pentru că, în viziunea liderului AUR „o mie de femei erudite strânse laolaltă nu fac cât fascinația uneia singure din cele care au privilegiul nurilor” (extras din Decoct de femeie, o carte publicată de Lavric în 2019 la Editura Ideea Europeană).

În mai 2019, Scena9 a publicat o recenzie a cărții scrisă de criticul literar Mihai Iovănel, care a extras mai multe citate din scriitura lui Lavric, pe vremea când formațiunea politică AUR nu era cunoscută publicului:

„Sub unghi liric, rostul femeii e să fie muză, după ce a încetat să mai fie amantă” „Cum n-am de gând să menajez vanitățile, e firesc să afirm că chinul gândirii abstracte e prerogativa cuvenită intelectului masculin”. „Nu sunt un admirator al sexului frumos. Admirația cere recunoașterea ab initio a unei relații de superioritate: admiri pe cineva pe care îl bănuiești a fi deasupra ta, pe când femeia poate fi cel mult dorită, dar în nici un caz admirată”. „Nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea. Cine vrea filosofie, nu o va găsi în capul femeii, dar în schimb va găsi cufundarea în athanorul labios” „Sunt trei împrejurări când priveliștea unei femei culminează în dezgust: când își face toaleta intimă, când își probează hainele în oglindă și când stă pe masa ginecologică”.

Pe site-ul AUR, Lavric se descrie ”scriitor, filosof, publicist, profesor universitar – președinte al Senatului A.U.R”. Scena9 nota, în recenzia din mai 2019, că Lavric era redactor la „România literară” și director de programe și relații publice la Uniunea Scriitorilor.

Uniunea Scriitorilor a transmis, printr-un comunicat de presă, că se dezice de afirmaţiile lui Sorin Lavric şi a anunţat că acesta „în mod firesc” nu va mai face parte din organizaţie, notează News.ro.

În timpul campaniei electorale, Sorin Lavric a căpătat notorietate în urma unor comentarii rasiste, sexiste şi ofensatoare la adresa femeilor şi a minorităţilor.

Prin urmare, conducerea Uniunii Scriitorilor din România „a luat act cu stupoare de declaraţiile politice radicale pe care dl Sorin Lavric, proaspăt parlamentar, le-a făcut, cu privire la cadrul democratic în care se desfăşoară viaţa politică din ţara noastră. Respectivele opinii şi atitudini reprezintă punctele de vedere personale ale lui Sorin Lavric şi nu angajează în niciun fel Uniunea Scriitorilor din România”, se arată într-un comunicat al Uniunii Scriitorilor, mai transmite News.ro.

„Menţionăm că, în urma implicării sale politice, relaţiile contractuale ale dlui Sorin Lavric cu Uniunea Scriitorilor din România şi revista „România literară”, în mod firesc şi necesar, iau sfârşit. Ca uniune de creatori în domeniul literar, Uniunea Scriitorilor din România este o instituţie democratică, reunind scriitori din toate etniile care trăiesc în ţara noastră, ale căror drepturi le apără şi le promovează. Uniunea nu face politică partizană”, potrivit comunicatului. „Respingem orice tentativă de destructurare a cadrului democratic şi orice atac la adresa minorităţilor naţionale, religioase etc. şi condamnăm orice formă de discriminare. Prin urmare, ne delimităm, ca breaslă, de declaraţiile şi atitudinile politice ale dlui Sorin Lavric, invitându-l să reflecteze la implicaţiile lor nocive pentru democraţie şi pentru atmosfera din spaţiul public”, a mai transmis Uniunea Scriitorilor.

Sorin Lavric este senator de Neamț în urma alegerilor din 6 decembrie, atunci când AUR a devenit cea mai nouă formațiune politică parlamentară, după ce a obținut 9% din voturile electoratului.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre noul partid parlamentar.

Conform News.ro, Lavric este născut în Turnu-Severin, la 27 noiembrie 1967, a urmat Facultatea de Medicină Generală, Institutul Medico-Farmaceutic „Carol Davila” (1987-1993) şi Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucureşti (1991-1996). Are un doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (2005) și a publicat mai multe cărți: „Cartea de Crăciun” (Humanitas, 1997); „Ontologia lui Noica. O exegeză” (Humanitas, 2005); „Noica şi Mişcarea Legionară” (Humanitas, 2007), Traduceri (împreună cu Bogdan Mincă): Martin Heidegger, „Parmenide” (Humanitas, 2001); „Martin Heidegger, Problemele fundamentale ale fenomenologiei” (Humanitas, 2006).

Citește și Dinastiile din AUR: 27 de perechi soț-soție, tată-fiică, tată-fiu, mamă-fiică, mama-fiu, frate-soră, frate-frate pe liste. Co-președintele are soția pe liste. Meritocrația, principiu fundamental în programul AUR.

sursa foto: Captură video

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă