Uniunea Scriitorilor se delimitează de afirmaţiile lui Sorin Lavric, lider al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), care consideră că romii sunt o "plagă socială", iar "bărbaţii nu caută în femei deşteptăciunea, profunzimea sau luciditatea" şi anunţă "în mod firesc" că Lavric nu va mai face parte din organizaţie.
Conducerea Uniunii Scriitorilor din România a transmis marți, printr-un comunicat de presă citat de News.ro, că a luat act "cu stupoare" de "declaraţiile politice radicale pe care Sorin Lavric, proaspăt parlamentar, le-a făcut, cu privire la cadrul democratic în care se desfăşoară viaţa politică din ţara noastră. Respectivele opinii şi atitudini reprezintă punctele de vedere personale ale lui Sorin Lavric şi nu angajează în niciun fel Uniunea Scriitorilor din România".
Cine este Sorin Lavric
Sorin Lavric este președintele Senatului AUR - surpriza alegerilor parlamentare - și a candidat pentru un loc de senator în Neamț, județ în care AUR s-a clasat pe locul al treilea, după PSD și PNL, cu 14,4% din voturi la Senat și 13,8% la Camera Deputaților.
Lavric, în vârstă de 53 de ani, este scriitor şi doctor în filosofie. Este redactor la "România literară” și director de programe și relații publice la Uniunea Scriitorilor.
Sorin Lavric a scris în cartea "Decoct de femeie", apărută în 2019 la Editura Ideea Europeană, că "niciun bărbat nu caută în femeie deşteptăciunea, profunzimea sau luciditatea".
Mihai Iovănel scrie că metafora preferată a lui Lavric pare să fie cea a bivolului care se răcorește în nămol:
Sorin Lavric s-a născut la 27 noiembrie 1967, la Turnu-Severin. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală, Institutul Medico-Farmaceutic „Carol Davila" (1987-1993) şi Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucureşti (1991-1996). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (2005). Scrieri: "Cartea de Crăciun" (Humanitas, 1997); "Ontologia lui Noica. O exegeză" (Humanitas, 2005); "Noica şi Mişcarea Legionară" (Humanitas, 2007), Traduceri (împreună cu Bogdan Mincă): Martin Heidegger, "Parmenide" (Humanitas, 2001); "Martin Heidegger, Problemele fundamentale ale fenomenologiei" (Humanitas, 2006).