Uniunea Europeană, supărată că Pfizer întârzie livrarea de vaccin anti-COVID

1 lună in urmă 31

Mai multe țări din Uniunea Europeană vor primi în mod semnificativ mai puține doze de vaccin împotriva coronavirusului produs de Pfizer decât era programat inițial, după ce firma americană a redus livrările, notează BBC.

Șase țări membre UE au numit situația „inacceptabilă” și au avertizat că se ”scade credibilitatea procesului de vaccinare”.

Suedia, Danemarca, Finlanda, Lituania, Letonia și Estonia au cerut UE să exercite presiuni asupra Pfizer-BioNTech. Pfizer a declarat că livrările reduse reprezintă o problemă temporară.

Într-o declarație dată vineri, reprezentanții producătorului de medicamente au declarat că livrările de doze de vaccin anti-COVID au fost afectate de modificările aduse proceselor sale de fabricație menite să stimuleze producția.

Cu toate că acest lucru va avea un impact temporar asupra transporturilor până la începutul lunii februarie, acesta va oferi o creștere semnificativă a dozelor disponibile pentru pacienți la sfârșitul lunii februarie și în martie, au spus reprezentanții Pfizer.

Compania a declarat că actualizările capacității de producție vor avea, de asemenea, un „impact pe termen scurt” asupra livrării de vaccinuri în Marea Britanie.

În ciuda acestui lucru, guvernul britanic a declarat că planifică să-și atingă ținta de vaccinare a tuturor grupurilor prioritare până la jumătatea lunii februarie – aproximativ 15 milioane de persoane.

UE nu depinde în totalitate de Pfizer, după ce a aprobat utilizarea unui vaccin fabricat de compania americană Moderna. Cu toate acestea, se preconizează că dezvoltarea va încetini ritmul programelor de vaccinare.

Ministerul german al sănătății a numit anunțul Pfizer surprinzător și regretabil, menționând că s-a angajat să stabilească date de livrare obligatorii până la jumătatea lunii februarie.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că a fost asigurată de directorul executiv al Pfizer că vor sosi toate comenzile garantate pentru livrare în primul trimestru al anului.

Săptămâna trecută, von der Leyen a declarat că Pfizer a fost de acord să furnizeze Uniunii Europene 600 milioane de doze în acest an, dublând comanda inițială.

Angajamentul ar putea calma guvernele europene, care luptă pentru a imuniza populația și împotriva variantei COVID-19 cu răspândire rapidă detectată pentru prima dată în Marea Britanie.

FOTO: Vlad Chirea (Libertatea)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă