Uniunea Europeana plaseaza Turcia sub control. Presedintele turc nu si-a respectat promisiunile privind drepturile si libertatile cetatenilor

2 săptămâni in urmă 1

Cei 27 urmeaza sa anunte la summitul european de joi si vineri plasarea Turciei sub supraveghere - pana in iunie -, pentru a-si marca astfel dezaprobarea fata de o deteriorare a drepturolor si libertatilor in aceasta tara, in pofida unor promisiuni ale presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, relateaza AFP.

Europenii vor sa-si normalizeze relatiile cu Turcia, dupa un an de tensiuni, insa opteaza pentru un demers "treptat, conditionat si reversibil", anunta presedintele Consiliului European Charles Michel in scrisoarea prin care-i invta la summit pe sefii de stat si de guverne din UE.

Din cauza unui nou val de contaminari cu noul coronavirus, reuniunea de joi si vineri are loc prin videoconferinta, o formula care nu permite dezbateri.

Discutii cu privire la Rusia au fost anulate, din acest motiv, si transformata in "punct de informare".

Charles Michel urmeaza sa-si prezinte ultima discutie cu Vladimir Putin, care a denuntat o pozitie "conflictuala" a UE fata de Moscova.

Decizii cu privire la Turcia au fost amanate in iunie, potrivit unui diplomat european.

A doua zi a summitului, vineri, va fi scurta, precizeaza el.

Participarea presedintelui american Joe Biden la summitul UE ar urma sa permita lansarea unui mesaj comun ferm adresat presedintelui turc Tayyip Recep Erdogan.

"Nu este un secret pentru nimeni ca avem diferende cu Turcia", declara secretarul de Stat Antony Blinken in cadrul unor reuniuni la NATO.

Insa americanii, la fel ca europenii nu vor sa-si taie legaturile cu Ankara.

"Turcia este un aliat vechi si apreciat, pe care avem un mare interes sa-l pastram in NATO", a spus Blinken.

Premierul italian Mario Draghi rezuma pozitia europeana insistand asupra "importantei de a evita initiative care creeaza disensiuni si necesitatea respectarii drepturilor omului".

Decizia lui Erdogan de a scoate Turcia din Conventia de la Istanbul impotriva violentelor sexiste, la o zi dupa o convorbire cu Charles Michel si presedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, a fost perceputa drept o lovitura.

Erdogan a lansat, de asemenea, cateva zile mai tarziu, o procedura in vederea interzicerii Partidului HDP (prokurd, opozitie) si l-a destituit pe guvernatorul Bancii centrale.

CITESTE SI:

INTERVIU Psiholog clinician: "Copiii nostri vor trai cu o trauma uriasa fata de tot ceea ce se intampla acum. Oamenii au dezvoltat foarte multe fobii"Pentru ce se administreaza medicamentele din schema de tratament a medicului Flavia Grosan: "Se adreseaza doar anumitor categorii de pacienti"Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, reclama la CCR ca ii sunt incalcate drepturile in dosarul in care e acuzat de omorProxeneti din Mehedinti, prinsi de politie si DIICOT. Ca sa aiba credibilitate se plimbau cu masini de lux prin Dorobanti si se afisau cu "ispitele" de la emisiunea "Insula Iubirii"VIDEO Golul lui Andrei Ciobanu de la Euro face inconjurul lumii. "Ma bucur ca ii am profesori pe Hagi si pe Mutu"
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă