Uniunea Europeană critică noul guvern format de talibani în Afganistan: „Nu este nici incluziv, nici reprezentativ”

1 lună in urmă 28

Uniunea Europeană (UE) a criticat miercuri guvernul interimar format de talibani în Afganistan catalogându-l drept „nici „incluziv și „nici reprezentativ” din punctul de vedere al diversității etnice și religioase a țării, potrivit Euronews.

„Formarea guvernului nu pare incluzivă și reprezentativă pentru bogata diversitate etnică și religioasă din Afganistan pe care speram să o vedem și pe care talibanii au promis-o în ultimele săptămâni”, a declarat un purtător de cuvânt al UE într-un comunicat.

Pozițiile cele mai importante din noul guvern interimar al Afganistanului au fost anunțate de talibani marți seară. Cabinetul este exclusiv masculin și are numeroși luptători proeminenți talibani, care au condus deja posturi cheie în timpul regimului dur al grupului militant între 1996 și 2001.

Mohammad Hasan Akhund, șeful guvernului interimar al Afganistanului, a fost anterior ministru de externe și viceprim-ministru.

Numărul doi al noului executiv, Abdul Ghani Baradar, este co-fondatorul grupului și a participat la negocierile privind retragerea SUA, în timp ce noul ministru de interne, Sirajuddin Haqqani, se află pe lista FBI a celor mai căutați teroriști.

Germania și-a exprimat rezervele în legătură cu noul guvern, ministrul de externe Heiko Mass spunând într-o declarație că „anunțul unui guvern interimar fără participarea altor grupuri și violența de ieri împotriva femeilor manifestante și jurnaliștilor din Kabul nu sunt semnale care ne fac să fim optimiști cu privire la acest lucru”.

Anunțul noului guvern a venit însă după ce luptătorii talibani au tras focuri de armă în aer pentru a dispersa protestatarii din Kabul și au arestat jurnaliști.

Sursa foto: Twitter/ @Modahir

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă