Uniunea Europeană blochează în premieră un export de vaccinuri AstraZeneca din Italia spre Australia

1 lună in urmă 1

Uniunea Europeană s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19, pentru a opri transferul a 250.000 de doze de ser de la AstraZeneca din Italia spre Australia, anunţă un purtător de cuvânt al premierului italian Mario Draghi pentru CNN, transmite Digi24.

Uniunea Europeană s-a folosit în premieră de mecanismul de monitorizare a exporturilor de vaccinuri, creat în ianuarie, în contextul unei dispute cu producătorul britanico-suedez, acuzat că nu îşi respectă obligaţiile contractuale.

Mecanismul permite autorităţilor naţionale, în consultare cu Comisia Europeană, să blocheze exporturi spre ţări din afara UE, dacă blocul comunitar consideră că o companie nu şi-a onorat mai întâi angajamentele către UE.

Spre deosebire de alţi producători de vaccin împotriva COVID-19, precum Pfizer-BioNTech şi Moderna, AstraZeneca nu a livrat încă toate dozele promise Uniunii Europene. Compania a redus livrările promise pentru primul trimestru de la 80 de milioane la 40 de milioane de doze, invocând dificultăţi de producţie, scrie Agerpres.

O nouă tranșă de vaccin de la compania farmaceutică AstraZeneca, de 208.000 de doze, va sosi în România. Până în prezent, au fost recepționate 486.000 de doze AstraZeneca, iar din data de 15 februarie, au fost vaccinate 158.013 de persoane.

Au existat suspiciuni că vaccinuri produse în UE sunt vândute unor ţări din afara blocului comunitar, ceea ce a dus la crearea registrului de export.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă