Uniunea Europeana ar putea suspenda contractul cu AstraZeneca. "Suntem pragmatici"

4 săptămâni in urmă 12

Contractul Uniunii Europene cu laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca ar putea sa nu fie prelungit, din cauza intarzierilor in livrarea vaccinului AstraZeneca-Oxford de la inceputul anului, anunta comisarul european insarcinat cu piata interna Thierry Breton, citat de AFP:

"Suntem pragmatici. Prioritatea mea, in calitate de insarcinat cu vaccinurile este ca cei cu care incheiem contracte sa livreze la timp, eventual mai mult", a declarat comisarul intr-un interviu acordat duminica BFMTV.

"Noi am comandat 120 de milioane de doze in primul trimestru si 180 de milioane in trimestrul doi. In primul trimestru, ei (laboratorul AstraZeneca) au livrat doar 30 de milioane, ceea ce a creat problemele pe are toata lumea le-a vazut" si "au livrat doar 70 de milioane in trimestru doi", a precizat comisarul europan.

Probabilitatea aparitiei cheagurilor de sange dupa vaccinarea cu AstraZeneca: "Sa castigi la loto cu 450 de bilete, sau sa ghicesti ultimele 5 cifre ale unui numar de telefon"

Breton sugereaza ca actualul contract, care "se incheie la 30 iunie", ar putea sa nu fie prelungit. "Nimic nu este definitiv, vom continua sa discutam", a nuantat insa Thierry Breton.

Stoparea contractului nu are la baza motive medicale

"Acest lucru nu se intampa din motiv epidemiologic sau medical. Daca ne uitam la date, beneficiile vaccinului AstraZeneca(-Oxford) sunt coplesitoare in privinta bolii", apreciaza el. Comisarul european mizeaza pe o accelerare a vaccinarii in trimestrul doi si introducerea unui pasaport sanitar european in iunie.

Ce optiuni au romanii care refuza sa faca rapelul cu vaccinul AstraZeneca de teama unor reactii adverse grave

Ministrul francez al Industriei Agnes Pannier-Runacher anunta viner ca Uniunea Europeana (UE) probabil nu-si va prelungi contractele cu grupul suedezo-britanic in 2022, dupa ce Danemarca a devenit miercuri primul stat membru UE care a abandonat vaccinul. Presedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anuntat saptamana trecuta ca alianta Pfizer-BioNTech s-a "dovedit un partener fiabil", spre deosebire de alianta AstraZeneca-Oxford.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă