Ungaria prelungește starea de urgență cu 90 de zile. Prerogativele excepționale ale premierului Viktor Orban, extinse

3 zile in urmă 18


Starea de urgență în Ungaria a fost prelungită luni cu încă 90 de zile dă către parlamentul ungar, din cauza pandemiei COVID-19. În acest sens, guvernul condus de Viktor Orban va putea să emită în continuare ordonanţe în situaţii excepţionale până pe 23 mai, potrivit Agerpres și G4media.


Propunerea ministrului de Justiţie Judit Varga a fost aprobată de Parlament cu 133 de voturi „pentru”, 55 „împotrivă” şi o „abţinere”.


Decizia de a prelungi starea de urgență a fost critată de către opoziţie, care a votat împotrivă. Opoziția a mai acuzat guvernul că a profitat de situaţie pentru a adopta măsuri care depășesc problema epidemiologică. Acestea ar include, printre altele, o serie de dispoziţii care au redus finanţarea primăriilor conduse de opoziţie, după cum afirmă parlamentarul socialist Tamás Harangozó.


Delegarea către guvern a emiterii de acte normative poate fi revocată mai devreme de către parlament.


Legea votată de Parlament permite guvernului să amâne orice fel de alegeri parţiale şi referendum și mai prevede că este obligat să informeze regulat preşedintele parlamentului şi pe liderii partidelor cu privire care privesc situația epidemiologică.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă