Ungaria prelungește până la finalul anului plafonarea prețului la alimente și combustibil. Budapesta învinuiește UE pentru scumpiri

1 săptămână in urmă 26

Sambata, 17 Septembrie 2022, ora 18:00

76 citiri

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a anunțat sâmbătă, 17 septembrie, că guvernul a decis prelungirea plafoanelor de preţ ale carburanţilor şi alimentelor de bază cu trei luni, până la sfârşitul anului, pentru protejarea gospodăriilor de creşterea costurilor, relatează Reuters.

Budapesta a criticat aspru Uniunea Europeană pentru impunerea de sancţiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei, declarând că nu au reuşit să slăbească în mod semnificativ Moscova și că a provocat o creştere a preţurilor alimentelor şi energiei.

Combinată cu deprecierea forintului la minime record, creşterea preţurilor a dus inflaţia din Ungaria la maximele ultimelor două decenii, forţând Banca Naţională a Ungariei să-şi majoreze brusc dobânda de politică monetară la 11,75%.

Anunţând extinderea plafoanelor de preţ dincolo de termenul limită iniţial de 1 octombrie, şeful de cabinet al premierului Orban, Gergeli Gulias, a mai spus că guvernul va extinde şi un plafon al dobânzilor creditelor ipotecare, care trebuia să expire la sfârşitul acestui an, cu cel puţin şase luni.

”Acum evaluăm că, atât timp cât sancţiunile UE sunt în vigoare, nu există nicio şansă realistă pentru o îmbunătăţire”, a declarat Gulias la briefingul de presă.

Guvernul condus de Viktor Orban a decis, de asemenea, să lanseze o schemă de sprijin pentru întreprinderile mici care sunt mari consumatoare de energie, acoperind jumătate din creşterea facturilor pentru energie, comparativ cu nivelurile de anul trecut, a declarat ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy.

El a spus că guvernul va lansa și o schemă de sprijin pentru investiţii, destinată întreprinderilor mici, pentru a le ajuta să-şi îmbunătăţească eficienţa energetică şi să îşi reducă costurile.

Citeste si:

La Budapesta se formează un guvern din umbră. Acuzațiile care i se aduc premierului Viktor Orban

Coaliţia Democrată (DK), aflată în opoziţie în Ungaria, a anunţat vineri formarea unui guvern din umbră, în fruntea căruia se va afla eurodeputata Klara Dobrev, transmite MTI. Klara...

Două unguroaice s-au luptat pentru un loc în semifinale la turneul WTA de la București

Sportiva din Ungaria Reka-Luca Jani s-a calificat, vineri, în semifinalele turneului de categorie WTA 125 Ţiriac Foundation Trophy, de la Bucureşti. Reka-Luca Jani a învins-o în sferturi pe...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă