Ungaria, in procedura de infrigement din cauza legii privind ONG-urile cu finantare externa. Cat are la dispozitie pentru remedierea situatiei

1 lună in urmă 1

A fost declansata procedura de infringement impotriva Ungariei in legatura cu legea sa referitoare la ONG-urile cu finantare externa. Anuntul a fost facut de Comisia Europeana, intr-un comunicat de presa.

Comisia a decis sa trimita la Budapesta o scrisoare de notificare oficiala pe motiv ca nu s-a conformat hotararii Curtii de Justitie a UE (CJUE) in cazul C-78/18 Comisia versus Ungaria.

In decizia sa din 18 iunie 2020, CJUE a ajuns la concluzia ca legea ungara privind ONG-urile (legea transparentei) incalca regulile UE cu privire la libera circulatie a capitalului si drepturile fundamentale de protectie a datelor personale si libertatea de asociere, protejate de Carta drepturilor fundamentale a UE.

Despre dreptul la libera asociere

In particular, Curtea a evidentiat ca dreptul la libera asociere constituie una dintre bazele esentiale ale unei societati democratice si pluraliste si include drepturile organizatiilor societatii civile de a cauta, a-si asigura si a utiliza resurse.

CJUE a ajuns la concluzia ca legislatia ungara ameninta rolul societatii civile de actor independent in societatile democratice, subminand dreptul lor la libera asociere, creand un climat de neincredere fata de ele si limitand confidentialitatea donatorilor.

Executivul UE considera ca Ungaria nu a luat masurile necesare pentru a se conforma deciziei respective, in pofida apelurilor repetate ale Comisiei de a proceda urgent in aceasta privinta. In particular, Ungaria nu a revocat legea transparentei, care a fost gasita ca fiind contrara legislatiei UE.


Cat timp are Ungaria la dispozitie pentru remediere

Ungaria are la dispozitie doua luni pentru a lua si a implementa toate masurile cerute pentru remedierea situatiei. In caz contrar, Comisia poate decide sa se adreseze CJUE cu propunerea de impunere a unor sanctiuni financiare.

Legea din Ungaria privind ONG-urile s-a numarat printre masurile adoptate de guvernul condus de Viktor Orban impotriva a ceea ce considera a fi o influenta straina nedreapta, avand legatura cu dezacordurile sale cu miliardarul american George Soros, care s-a nascut la Budapesta.

Orban a acuzat organizatiile neguvernamentale finantate de Soros de amestec politic. George Soros a respins acuzatiile, spunand ca e vorba de "distorsionari si minciuni" menite a crea un inamic extern fals pentru a distrage atentia cetatenilor ungari.

Mai puteti citi:

Descoperirea facuta de o firma de asigurari in cazul unei masini arse in timpul unei nunti. Este suspectata o noua metoda de fraudareCe spun studentii despre profesoara de suedeza care ii umilea. "Plangeam inainte de curs. Nu pot sa cred ca nici pana acum nu s-au luat masuri"Valurile de frig care au lovit recent, provocate de anomalii ale vortexului polar. Temperaturi mai ridicate in unele parti din Groenlanda si Alaska, decat in TexasNaomi Osaka a facut instructie cu Serena Williams si e prima finalista de la Australian OpenBitcoin a mai doborat un record. Urmeaza o parte urata
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă