Undă „verde” pentru construcția unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România. Ministrul Energiei: „România plănuieşte să-şi reducă emisiile de CO2 cu 55%” VIDEO

1 lună in urmă 23

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 21:52

25 citiri

 „România plănuieşte să-şi reducă emisiile de CO2 cu 55%” VIDEO

Documentele oficiale pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni în România au fost semnate joi, 4 noiembrie, la Glasgow. Ministrul Energiei Virgil Popescu a explicat ce înseamnă această tehnologie și cât de important este rolul energiei nucleare pentru țara noastră, în condițiile în care 80% din termocentralele de la noi şi-au depăşit durata de viaţă.

Autorizarea de către autoritatea de reglementare în domeniul nuclear a SUA a reactoarelor modulare mici dezvoltate de NuScale Power înseamnă că această tehnologie este sigură şi de încredere, a declarat, joi, la Glasgow, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă.

„Prin acordarea primului SMR (n.r. - reactor nuclear modular de mici dimensiuni -Small Modular Reactor) a autorizării din partea US Nuclear Regulatory Commission, tehnologia NuScale reprezintă o tehnologie nucleară sigură, de încredere şi scalabilă, care îndeplineşte solicitările noastre, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii românilor”, a afirmat Popescu.

Ministrul Energiei a participat la semnarea de către directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi de preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, a documentelor oficiale ale acordului pe baza căruia cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni în România.

Popescu a menţionat că autorităţile româneşti au în vedere plasarea de centrale cu reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni în locaţiile termocentralelor pe cărbune existente.

Virgil Popescu explică de ce avem nevoie de un mini-reactor nuclear

Iată principalele declarații ale ministrului Energiei:

 • „Pe baza Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, România plănuieşte să-şi reducă emisiile de CO2 cu 55% până în 2030”.
 • „Dezvoltarea de noi capacităţi până în 2030 este esenţială, cum 80% din termocentrale şi-au depăşit durata de viaţă normală, iar 66% din emisiile de CO2 sunt generate de sectorul energetic. Energia nucleară are un rol esenţial în decarbonizare”.
 • Construirea unui reactor modular mic funcţional este o soluţie tehnologică avansată şi sigură, cu beneficii de mediu dovedite, producând energie fără emisii şi care aduce beneficii directe sociale şi economice comunităţii şi care produce prosperitate economică”.
 • „O centrală SMR cu şase module, adică una de 462 megawaţi, va evita emiterea din cărbune a 4 milioane de tone de emisii de CO2 anual, sau echivalentul a eliminării de pe şosele a 6,6 milioane de maşini, anual”.
 • „Ţinta noastră este să plasăm SMR în locaţiile termocentralelor pe cărbune existente, obţinând astfel reducerea amprentei de carbon, cu salvarea locurilor de muncă şi a veniturilor locale şi garantând o tranziţie acceptabilă pentru termocentralele pe cărbune existente, pentru lucrătorii din acestea, pentru comunitate şi pentru afacerile locale”.
 • Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al Statelor Unite, remis marţi de Ambasada SUA la Bucureşti, NuScale este singurul reactor SMR care a primit certificarea de proiectare de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission).

  Prin această iniţiativă, este de aşteptat ca primul modul NuScale să fie construit până în 2027, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării, se menţionează în comunicatul remis de Ambasada SUA la Bucureşti.

  Citeste si:

   „Sper că nu s-a întâlnit cu PSD fără să ne anunțe”

  Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan i-a transmis voalat președintelui liberalilor Florin Cîțu să nu se întâlnească pe ascuns cu PSD, după ce în presă au apărut informații conform...

  Sorin Cîmpeanu estimează la 60% pragul de vaccinare al profesorilor, luat în calcul pentru începerea fizică a școlii

  Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei a anunţat, joi,4 noiembrie, că pragul de vaccinare în rândul personalului didactic, luat în calcul pentru ca şcolile să funcţioneze cu prezenţă...

  DigiSport.ro

  TelekomSport.ro

  DigiSport.ro

  Citeşte Articolul Întreg pe Sursă