Un weekend despre supraviețuirea prin artă

6 zile in urmă 21

ARAD. Despre mecanisme de reziliență și rezistență în fața dificultăților, despre prietenie și solidaritate de grup, despre nițel de teribilism, dar și despre artă, despre cultură a fost vorba sâmbătă la Arad, la Complexul Muzeal și la Baza Constructorul.

Elevii de la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi și tinerii de la CitiZenit le-au propus arădenilor un periplu prin arta viitorului și prin fenomenul cultural al trecutului. Distanța nu a fost mare: de la ora 18:00, arta viitorului a fost prezentată la Complexul Muzeal Arad, în timp ce de la 20:00, la Baza Sportivă Constructorul s-a vorbit despre fenomenul cultural al începutului anilor 90, Constru’.

A fost cu tineri și despre tineri, chiar dacă temele au fost cu țintă spre viitor și spre trecut. Dar despre ce a fost, în fapt, vorba?

“Proiectul <<Mecanisme de supraviețuire>> realizat de elevii de la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi Arad a avut ca subiect central “modalitățile prin care adolescenții își creează mecanisme de rezistență și reziliență în fața dificultăților. Proiectul se constituie din lucrări în care abordările sunt diverse ca tehnică și conținut, dar persistă perspectiva personală și extrem de sensibilă asupra lumii în care trăim.

În acest context, mecanismele de supraviețuire trimit către strategiile de adaptare pe care oamenii le folosesc adesea în fața stresului și/sau a traumei pentru a-i ajuta la gestionarea emoțiilor dureroase sau dificile, ajutându-i în același timp să-și mențină bunăstarea emoțională. Lucrările create de elevi sunt modalități conștiente folosite pentru adaptarea la astfel de situații dificile prin care ei trec în această perioadă. Ele sunt testimoniale ale trăirilor, ale lumii lor interioare și sociale care dezvăluie o candoare specifică adolescenților”.

A fost cu și despre arta, francă sau ascunsă în corturi, a acestor tineri: Ileana Aciocîrlănoaei, Maia Glăvan, Oana Gureanu, Alexandra Irimia, Andra Istrate, Roxana Man, Patricia Mateș, Bianca Mera, Laura Merăuți, Teodora Mocanu, Borza Jasmine Pop, Hanelore Popa, Andreea Sîrbuț, Timeea Suciu, Tașcău Denisa, coordonați de Cosmin Moldovan, Nita Mocanu, Marius Stoica, Diana Serghiuță.

Despre tactici de coabitare

Dar a mai fost și cu studenții de la Arte din București, care – într-o tabără de creație – i-au primit în lumea lor artistică pe elevii de al Arte din Arad și, coordonați de Raluca Oancea și Raluca Paraschiv, au creat trei instalații expuse și ele la Complexul Muzeal Arad, în sălile câștigate de kinema ikon și al său Călin Man.

„Inspirat de abordarea fenomenologică, dar și de principiul materiei vibrante (Jane Bennett), proiectul nostru își propune imaginarea unor <mecanisme de supraviețuire> tipice Antropocenului, a unor tactici de coabitare ale umanului cu nonumanul. Se poate afirma în acest sens că, în toate cele trei lucrări realizate, relația biocentrică, ce recunoaște inerenta valoare a tuturor formelor de viață, a înlocuit relația antropocentrică clasică ce plasează exclusiv omul în centrul universului și reprezintă lumea în consecință. Reconsiderarea plantelor, animalelor și chiar a lucrurilor neînsuflețite ca <agenți>, capabili să influențeze lumea, alături de sondarea multiplelor roluri ale tehnologiei, au constituit punctele de plecare ale tinerilor artiști implicați. Natura și lucrurile cotidiene au fost cercetate în sine și pentru sine”, au punctat organizatorii.

A fost cu „Witnessing Humanity Beyond its Expiration Date” (Dan Chiș, Ana Conțu, Justin Barbu, Georgiana Cojocaru, echipa: Dorin Cucicov, Diana Oană și elevii Laura Ștefania Merăuți, Ileana Aciocîrlãnoaei, Maia Valentina Glăvan), „Sea of No Tomorrow” (autor: Dragoș Dogioiu, echipa: Alexandra Drăgulinescu, Ema Motea, Selina Yilmaz, Alexandru Antonescu, Adelina Enache, Diana Oană) și „Whenever You Close Your Eyes I Stop Existing”, (autori: Emanuel Ștefan, Ioana Dumitrescu, Dora Huiban, Toma Ștefănescu, echipa: Dorin Cucicov și elevii Alexandra Irimia și Jasmine Pop).

Și despre lucruri care au fost și vor veni

Două ore mai târziu, niște arădeni încă tineri au povestit despre fenomenul pe care l-au creat sau la care au luat parte în anii 90 – Constru’ și al său club Rock Only. Diana Achim, Claudiu Cristea, Cătălin Lăpușcă și Adrian Radu Mladin le-au povestit tinerilor prezenți între pereții bazei sportive Constructorul, ce-i drept în celălalt corp de clădire, nu pe vechiul amplasamentul al clubului, despre ce a însemnat Aradul și al său club de rock în anii 90. Despre cum s-a înființat ONG-ul care a adus rockul la stadiu de vedetă a orașului, despre câți muzicieni a dat acest club, câte formații azi celebre s-au lansat aici, câte formații pe atunci celebre și câte vedete au trecut pragul și au concertat aici, despre discuțiile purtate despre muzică, cărți, teatru și frământări sociale în clubul pus pe picioare în 1993 și care a supraviețuit până în 1996, dar mai ales despre solidaritate și prietenie, despre încercarea de a ieși din tipare și despre tineri și capacitatea lor de a visa la infinit între pereții scorojiți, pe bănci de lemn obosite, dar pe acorduri de muzică bună.

Și, desigur, nu a lipsit nici muzica, cum era de așteptat, de la evenimentul Reset Constru’, organizat de tinerii de la CitiZenit. Aceștia și-au prezentat astfel evenimentul întins pe cinci zile:

„Cum ne stă în fire, am pus ochii pe un spațiu cu istoric și mult potențial și ne-am propus să-l animăm prin intervenții interdisciplinare și implicarea comunității locale. Credem cu tărie că arta urbană contribuie prin natura publică și a actului artistic la deschiderea dialogului în comunitate și la reprezentarea ei”.

Au inaugurat între timp muralul semnat de Wanda Hutira, vor inaugura lucrarea colectivă realizată în cadrul atelierului de artă urbană coordonat de Recis, au proiectat filme KineDok, iar sâmbătă au propus dezbaterea “Remember Constru’- rockul arădean din anii 90’ până azi”, încheiat cu un recital al trupei care a făcut istorie la Constru’ încă din anii ‘90 – Things to Come!

A fost ca pe vremuri pe Constru’, ploaia torențială fiind parcă singura care s-a încăpățânat să saboteze reînvierea amintirilor din epoca de aur a bazei Constructorul.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă