Un vaccin contra bolii Alzheimer, mai aproape de realitate. Ce au descoperit oamenii de știință

2 săptămâni in urmă 17

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 11:05

46 citiri

Un vaccin contra bolii Alzheimer, mai aproape de realitate. Ce au descoperit oamenii de știință

Un vaccin împotriva afecțiunii Alzheimer ar putea fi disponibil în viitorul apropiat, după ce oamenii de știință au desfășurat o serie de experimente reușite pe animale. Mai mulți cercetători din Statele Unite și Germania au reușit să inverseze pierderea memoriei la șoareci și acum vor să treacă la studiile pe oameni.

Vaccinul antrenează sistemul imunitar să lupte cu un tip de proteină din creier, numită beta-amiloidă, care se acumulează la persoanele cu demență și împiedică comunicarea dintre neuroni.

Medicamente anterioare dezvoltate împotriva Alzheimerului s-au concentrat pe reducerea amiloidei, însă nu au arătat rezultate promițătoare în reducerea simptomelor, unele dintre aceste medicamente declanșând efecte secundare negative.

Acum, oamenii de știință au descoperit că, la persoanele cu demență, proteina se pliază sub forma unei structuri asemănătoare cu un ac de păr și devine o formă mult mai periculoasă de proteină amiloidă, scrie The Telegraph.

Profesorul Mark Carr, de lnstitutul de Biologie Chimică și Structurală al Universității Leicester, explică: „Structura nu a mai fost niciodată observată la amiloidele-beta”. Echipa a teoretizat că transformarea amiloidei în aceeași formă de ac de păr, înainte să fie administrată ca vaccin, va stimula organismul să producă anticorpi ca să lupte împotriva acelei structuri specifice.

De asemenea, va permite sistemului imunitar să ignore formele normale de proteină, de care corpul are nevoie.

Atunci când a fost injectat în șoareci, vaccinul a declanșat anticorpi și a ajutat la refacerea funcției neuronale, la creșterea metabolismului glucozei în creier și la anularea pierderii de memorie.

Comentând cercetarea, care a fost publicată în Jurnalul de psihiatrie moleculară, doctorul

Susan Kohlhaas, directorul centrului de cercetare a Alzheimerului din Regatul Unit, a precizat: „În aceast studiu amănunțit și bine realizat, efectuat pe șoareci cu trăsături ale bolii Alzheimer, oamenii de știință au descoperit un vaccin administrat prin injectare, care a descoperit ținta și a ajutat metabiolismul din zonele creierului asociate cu memoria și gândirea. Ca orice nou medicament, acest tratament trebuie să treacă printr-o serie de studii clinice și, deși această descoperire ne dă speranță, încă mai este cale lungă pentru a se dovedi de succes pentru oameni”.

Citeste si:

 „România are nevoie azi de oameni politici vrednici și truditori”

Partidul AUR caută formațiuni politice pentru a forma un „pol conservator” a cărui valori comune vor fi credința, familia, tradiția și cultura. George Simion dezvăluit că a purtat mai...

De la ”PE-SE-DE” - cel mai mare dușman la prieteni de cursă lungă. Cum s-a schimbat mesajul lui Cîțu și Iohannis în funcție de interese

PNL și PSD negociază împreună cu UDMR formarea unui nou guvern. Florin Cîțu a anunțat că va merge la Cotroceni cu mai multe variante de premier, urmând ca decizia finală să-i aparțină...

Sursa: Ziare.com

DigiSport.ro

TelekomSport.ro

DigiSport.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă