Un tânăr cu origini românești ar putea ajunge la FC Barcelona. Pe urmele lui Hagi, Popescu și … Simatoc

3 săptămâni in urmă 13


Karim Adeyemi, 19 ani, tânăra speranță a fotbalului german, cu mamă româncă, este în vizorul catalanilor pentru un transfer extraterestru, după ce tricolorii Generației de Aur, Gică Hagi și Gică Popescu, au evoluat în blau-grana la mijlocul anilor ”90


Karim Adeyemi, 19 ani, a avut o ascensiune fulminantă în ultimele 12 luni. Campion în Austria cu Red Bull Salzburg, evoluții încântătoare și goluri în grupele Champions League, convocare și gol la debut în naționala Germaniei, pentru care deja a adunat trei selecții.


Catalanii scriu că Xavi insistă pentru el


Tânăra speranță a fotbalului european, a cărei mamă, Alexandra, brașoveancă, l-a crescut într-un regim strict sportiv, cu reguli ferme, a intrat pe lista scurtă a fotbaliștilor tineri pe care noul antrenor al catalanilor, Xavi, îi dorește pentru a rebrandui Barcelona. Cotidianul Sport a scris azi despre interesul ibericilor pentru puștiul din mamă româncă și tată nigerian. Adeyemi, mândru de originile sale, cu steagul tricolor la adresa de Instagram, alături de cele ale Germaniei și Nigeriei, poate călca pe urmele legendarilor români Gică Hagi și Gică Popescu.


Fabrică de goluri: 3 în 4 meciuri de Champions League


Publicația Sport a scris că FC Barcelona ar fi gata să trimită la Salzburg o ofertă de circa 40 de milioane de euro pentru transferul vârfului Adeyemi. Borussia Dortmund este de asemenea foarte interesată de puștiul minune de la Salzburg, cum și Bayern Munchen și-a făcut calcule cu tânărul pe care l-ar dori din vara 2022.


Karim Adeyemi, în tricoul lui Salzburg Foto: EPA

Adeyemi are o cotă de piață de 20 de milioane de euro, potrivit publicației de specialitate Transfermarkt. Doar noul antrenor de la Barcelona, Xavi Hernandez, este foarte încântat de calitățile lui Karim și vrea să-l vadă pe Camp Nou, susțin catalanii.


Adeyemi a marcat 15 goluri în 22 meciuri oficiale pentru Salzburg în acest sezon, 3 goluri în 4 dueluri de grupele Champions League!


Clasicii noștri au jucat în blau-grana


Gheorghe Popescu și-a făcut un renume în Spania, deși a jucat acolo numai două sezoane, 1995-1997. Fundașul român a devenit căpitan al Barcelonei, în calitate de succesor al lui Ronald Koeman. A câștigat două Cupe și două Supercupe alături de catalani. Barcelona a ieșit pe profit din această afacere, plătind 2.8 milioane de dolari pentru a-l aduce de la Tottenham și încasând 4.5 milioane de dolari pentru a-l trimite la Galatasary.


Gică Popescu la un meci al legendelor, în tricoul Barcelonei Foto: EPA

Gheorghe Hagi, cel mai cunoscut fotbalist român din toate timpurile, a fost cumpărat de Real Madrid de la Steaua în 1990 în schimbul sumei de 4.3 milioane de dolari. După ce a pierdut titlul în ultima etapă în fața Barcelonei, în 1992, Hagi a mers la Brescia, sub comanda lui Mircea Lucescu. După două sezoane a revenit în Spania, însă de această dată în tricoul eternei rivale, FC Barcelona (1994-1996). Hagi a câștigat de 4 ori Cupa Spaniei – câte unul în fiecare sezon petrecut în Peninsula Iberică.


Românul ”uitat” de la Barcelona


Hagi şi Gică Popescu nu au fost singurii fotbalişti români care au jucat la Barcelona. Conform eusunt12.ro, primul fotbalist care a jucat pentru formaţia de pe Camp Nou a fost Nicolae Simatoc, fost coleg la Inter Milano cu marele Giuseppe Meazza, dar si cu legendarul Alfredo Di Stefano! Născut în Basarabia, Simatoc a început fotbalul la Ripensia Timișoara, a jucat în celebrul meci contra lui AC Milan, tripla campioană a Italiei la aceea vreme, din Cupa Europei Centrale, meci în care Ripensia a câștigat cu 3-0.


Fostul mare portar al Stelei Ion Voinescu spunea despre Nicolae Simatoc că ”poseda o tehnică ieșită din comun, rar vazută la un fotbalist de 1,92 metri cum era el”. Din cauza războiului și a regimului comunist și-a schimbat numele de mai multe ori: Nicolae Șmatoc, Nicolae Simatoc și apoi devine Miklos Szekedy. În Spania și-a spus Nicolae Smatoc, iar în Australia unde s-a stabilit ulterior, Sims.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă