Un student din Constanța, desemnat tânărul european al anului. Schimbarea pe care a reușit să o obțină în România

3 săptămâni in urmă 2


Alexandru Manda, în vârstă de 21 de ani, a câștigat titlul „tânărul european al anului”, acordat de Fundația Schwarzkopf Junges Europa și Forumul European de Tineret , anunță Societatea Academică din România, unde acesta este coordonator de programe, într-un comunicat. Tânărul activist a reușit să convingă Guvernul României să includă banii pentru bursele elevilor în bugetul de stat, astfel încât să nu mai fie diferențe dintre bursele oferite de la o localitate la alta.


De-a lungul timpului am ales să mă ridic din bancă și să nu stau pasiv în fața nedreptăților din jur. Premiul arată că se poate, că elevii și tinerii pot face o schimbare reală în societate.

Alexandru Manda, Tânărul European al Anului 2021:

Activist de la 14 ani, Alexandru Manda a coordonat, în 2020, raportul național privind respectarea dreptului elevilor la burse școlare, care a scos la iveală o situație dezastruoasă la nivelul întregii țării: deși este o prevedere stipulată în Constituție, 70% dintre primarii României nu acordă burse de studiu elevilor aflați în dificultate.


Într-un interviu acordat Școala9, el a explicat că a avut primul contact cu tema burselor elevilor în 2015, când era președinte al Asociației Elevilor din Constanța.


„Administrația locală de acolo refuza să ne respecte dreptul la burse școlare. A trebuit să ajungem în instanță, unde primarul Constanței a cedat în cele din urmă și a acordat burse pentru cei peste 10.000 de beneficiari, adică elevi care aveau drept de bursă”, a povestit el.


A împins Ministerul Educației să dea bani pentru bursele elevilor


În 2018, Alexandru s-a alăturat echipei Societății Academice din România, unde a continuat să se ocupe de problema burselor elevilor.


„În martie 2020 am început să iau la mână date despre acordarea burselor din toate cele 3182 de localități din țară. Toate informațiile le-am materializat în Harta burselor și un raport lansat cu Avocatul Poporului în septembrie”, a continuat el.


În urma acestui raport, Guvernul României a alocat 500 de milioane de lei în bugetul pe anul 2021, o premieră în istoria postdecembristă a țării.


Din păcate, chiar și în anul 2021, în România face diferența locul unde te-ai născut sau câți bani are familia ta, iar aceste burse sunt în mod real un ajutor pentru unii elevi, care altfel nu ar avea bani să continue școala.


Citește tot interviul acordat de Alexandru Manda publicației onine de educație Școala9.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă