Un stat UE se declară dispus să îi acorde azil politic lui Aleksei Navalnîi. Despre CINE este vorba

3 săptămâni in urmă 10

Aleksei Navalîi, opozant rus Aleksei Navalîi, opozant rus

Estonia analizează „serios” acordarea de azil politic în cazul disidenului rus Aleksei Navalnîi, dacă acesta va fi exilat de către Kremlin sau va reuși să părăsește voluntar țara. Oferirea posibilității lui Navalnîi de a părăsi Rusia ar fi un gest salutar și, în funcție de alegerea personală a disidentului, Estonia „ar lua serios în considerare” să îi acorde azil politic, a declarat ministrul estonian de Externe Eva-Maria Liimets. 

JOI, 22 APRILIE 2021, 13:37

SURSĂ: Realitatea.NET

AUTOR: Dana Bărăgan

Liimets a afirmat, în schimb, că nu ar merge într-atât de departe încât să sacrifice toate canalele de comunicație cu Rusia întrucât susținerea opoziției democratice din țară necesită păstrarea „unui contact între oameni, contacte culturale și ajutarea societății civile din Rusia să rămână puternică”.

Comentariul său vine în contextul afirmațiilor făcute recent de președintele estonian, Toomas Hendrik Ilves, potrivit cărora UE ar trebui să interzică tuturor cetățenilor ruși să intre pe teritoriul său ca urmare a dezvăluirii că Rusia a fost implicată în explozia din 2014 la un deopzit de muniție din Cehia.

Vă reamintim că un grup de experți ONU a avertizat, miercuri, că Aleksei Navalnîi se află în pericol grav și că trebuie evacuat în străinătate pentru tratament medical de urgență, la fel ca după otrăvirea sa cu Noviciok, de anul trecut.

„Îndemnăm autoritățile ruse să se asigure că domnul Navalnîi are acces la medicii săi și să-i permită să fie evacuat în străinătate pentru tratament medical urgent, așa cum au făcut în august 2020. Reafirmăm că guvernul rus este responsabil pentru viața și sănătatea domnului Navalnîi în timpul detenției sale”, au scris experții ONU, într-un comunicat remis presei.

În prezent, opozantul rus Aleksei Navalnîi este tratat la un spital aflat la 180 de kilometri distanță de capitala Moscova, asta după ce starea sa de sănătatea s-a deteriorat rapid ca urmare a condițiilor din închisoare și a intrării în greva foamei.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă