Un singur român a fost evacuat din Kabul cu avionul trimis ieri de Forțele Aeriene. Restul nu au putut ajunge la aeroport

1 lună in urmă 29


Ministerul Afacerilor Externe anunță că a avut loc un prim zbor al aeronavei militare a Forțelor Aeriene Române cu care a fost evacuat un cetățean român de la Kabul. Restul românilor care se află în capitala Afganistanului nu au reușit să ajungă la aeroport, accesul fiind îngreunat din cauza „de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane” care vor să meagă la aeroport, transmite MAE printr-un comunicat de presă.


33 de cetățeni români își anunțaseră prezența în Afganistan, în momentul operațiunii, iar 16 dintre ei au cerut să fie evacuați din țara dominată acum de talibani. Aceștia sunt angajați ai unei agenții NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan”.


Românul care a fost evacuat din Kabul este angajat al unei agenții NATO și se afla deja la aerport în momentul sosirii avionului militar. Avionul militar a aterizat în cursul nopții la Kabul și după preluarea românului a decolat către capitala Pakistanului, Islamabad, unde a ajuns în siguranță.


Aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional. Cetățeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi evacuat în România, după finalizarea misiunii aeronavei române.

MAE:

Din cauza situației de securitate de la Kabul, alți cetățeni români nu au putut ajunge deocamdată la aerport pentru a putea fi evacuați.


”Accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex. De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor.


Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români care au optat pentru evacuare se află în locații din afara aeroportului internațional, autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport. De asemenea, Celula de criză interinstituțională menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locații din Kabul”, se mai precizează în comunicatul MAE.


MAE mai transmite că în continuare se fac demersuri pentru facilitarea transferului către aeroport, cât mai rapid și în siguranță, al cetățenilor români care vor să fie evacuați.


Totodată, Celula de criză interinstituțională face demersuri pentru indentificarea unor cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România, iar în măsura în care aceștia vor putea ajunge la aeroportul din Kabul vor fi preluați de aeronava militară românească.


”Prioritatea Celulei de criză interinstituționale este în prezent asigurarea tranzitului spre aeroport în condiții de siguranță cât mai bune, în circumstanțele de securitate existente, pentru cetățenii români care au solicitat evacuarea. Aceștia fiind în locații diferite, trebuie de asemenea corelate deplasările lor cu momentul în care se poate realiza îmbarcarea.


Ca și în cazul cetățeanului român preluat deja, Celula de criză interinstituțională va acționa pentru a prelua cetățenii români care au solicitat repatrierea de îndată ce sunt întrunite condițiile de preluare din aeroport și a-i evacua aerian de îndată ce va fi posibil”, mai precizează MAE.


Foto: MApN


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă