Un scriitor polonez riscă trei ani de închisoare pentru că l-a jignit pe președintele Andrzej Duda: "E un idiot"

2 săptămâni in urmă 1

Un scriitor polonez popular riscă trei ani de închisoare, după ce l-a jignit pe preşedintele Andrzej Duda, într-un mesaj publicat pe Facebook, în luna noiembrie, scrie BBC. Jakub Zulczyk a scris, pe Facebook, că Duda că nu a înțeles procesul electoral din SUA, numindu-l "idiot".

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda

Profimedia Images

Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

În urma materialelor din presa americană despre victoria prezidențială a lui Joe Biden, președintele Duda a scris pe Twitter: „Felicitări lui Joe Biden pentru o campanie prezidențială de succes. În timp ce așteptăm nominalizarea de la Colegiul Electoral, Polonia este hotărâtă să mențină parteneriatul strategic PL-SUA la nivel înalt și de înaltă calitate pentru o alianță și mai puternică".

Scriitorul și jurnalistul Jakub Zulczyk a scris că a studiat politica SUA cu un interes deosebit și că „nu a auzit niciodată de așa ceva ca "nominalizarea de la Colegiul Electoral”. „Joe Biden este al 46-lea președinte al SUA”, a scris el, adăugând: „Andrzej Duda este un idiot”.

Cuv\ntul folosit în postare a fost considerat „jignitor” și „inacceptabil”, au spus procurorii. Zulczyk a declarat că a aflat de acuzații din presă, potrivit sursei citate.

Romanul lui Zulczyk, publicat în 2014, Blinded by the Lights, a devenit un serial de succes produs de HBO Europe.

În Polonia sunt în vigoare 9 legi referitoare la insultă, inclusiv una care face referire la simbolurile de stat, şi toate prevăd posibile pedepse cu închisoarea. Există riscul de a fi condamnat nu doar pentru insultarea steagului polonez, ci şi a celor străine.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

jakub zulczyk joe biden presedinte jignit andrzej duda
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă