Un român de 19 ani, student în Italia, a inventat o mască inteligentă care îşi schimbă culoarea dacă nu mai filtrează aerul

2 săptămâni in urmă 21

Invenţia unui tânăr român de 19 ani ar putea schimba cursul pandemiei. Viorel Bohotici a creat o mască de protecţie care îşi schimbă culoarea dacă nu mai filtrează aerul. Creaţia românului stabilit în Italia a atras deja interesul investitorilor din lumea întreagă şi urmează să fie prezentată într-un concurs la Dubai Expo. Tânărul a vorbit pentru Observator despre invenţia sa.

Viorel Bohotici este student în primul an la Politehnica din Torino, la inginerie electronică. Pe când era încă în liceu i-a venit ideea de a crea o "mască inteligentă" care să le atragă atenţia oamenilor atunci când nu mai au protecţie împotriv virusului. A fost chiar teza lui de bacalaureat. Timp de cinci luni a lucrat câte patru ore pe zi în laborator, dar rezultatul a fost pe măsură. 

Viorel Ionuț Bohotici, inventator: Am dezvoltat un dispozitiv care schimbă culoarea când au trecut cele 8 ore. Persoanele care stau lângă cei care poartă dispozitivul se pot îndepărta când văd că masca a schimbat culoarea.

Dispozitivul său are la bază mai multe enzime care provoacă reacția și schimbarea culorii. 

Viorel Ionuț Bohotici, inventator: Sunt nişte proteine. Dispozitivul funcţionează cu acele proteine care schimbă culoarea. În funcţie de substanţa pe care alegi să o utilizezi s-ar putea transforma în portocalie, albastră sau neagră. 

Cât ar putea să coste o astfel de mască

Masca nu va fi mult mai scumpă decât cele de pe piaţă, spune Viorel care a discutat deja şi cu primii investitori.

Viorel Ionuț Bohotici, inventator: Ar fi în jur de 4 bani în România. Avem foarte mulţi investitori din toată lumea.

Tânărul de 19 ani îşi va prezenta invenţia pe 18 februarie la Dubai Expo, unde va reprezenta atât Italia, cât şi România. 

Viorel Ionuț Bohotici, inventator: Aş vrea să devin un antreprenor şi să ajut colectivitatea cu invenţiile pe care o să le fac.

Masca inteligentă nu e şi prima lui invenţie. În urmă cu doi ani Vorel Bohotici a patentat un dispozitiv pentru igienizarea bancnotelor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă