Un reprezentant EMA susține că există „o legătură” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze

1 lună in urmă 13


Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinare din cadrul Agenției Europeane a Medicamentului (EMA), a susținut într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero că „este din ce în ce mai dificil să spunem că nu există o relație de cauză și efect între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge neobișnuite”, a informat Agerpres.


„În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Cu toate acestea, ce cauzează această reacție, încă nu știm”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, pentru Il Messaggero.


„Cazurile sunt extrem de rare și raportul risc-beneficiu este întotdeauna în favoarea vaccinurilor. Dar acum este din ce în ce mai dificil să spunem că nu există o relație de cauză și efect între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge neobișnuite asociate cu un număr scăzut de trombocite”, a adăugat șeful strategiei de vaccinare din cadrul EMA.


Contactat de Libertatea, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că la acest moment nu deține informații suplimentare. La ora 14:00, Gheorghiță va susține o conferință de presă.


Istoricul vaccinului AstraZeneca în România


Pe 29 ianuarie, Comisia Europeană a luat decizia acordării autorizației condiționate de punere pe piață a celui de-al treilea vaccin împotriva COVID-19, cel de la AstraZeneca-Oxford.


Pe 4 februarie, Comitetul Național pentru Vaccinare (CNCAV) a anunțat grupa de vârstă căreia îi va fi administrat vaccinul AstraZeneca: grupa de vârstă 18-55 de ani.


Pe 7 februarie, prima tranșă de vaccinuri de la AstraZeneca a ajuns în România.


Pe 8 martie, CNCAV a anunțat renunțarea la limita de vârstă pentru administrarea AstraZeneca, după apariția „noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor OMS”.


Pe 11 martie, CNCAV a transmis că retrage pentru moment lotul ABV2865 de la AstraZeneca, cel care fusese suspendat și în Italia. „Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului”, a informat CNCAV.


Pe 15 martie, România a decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca, în urma unei ședințe a Comitetului de Vaccinare. Anunțul a fost făcut după ce mai multe țări din UE, printre care Germania și Franța, au oprit complet la acel moment imunizarea cu acest ser.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă