Un reprezentant al Agentiei Europene a Medicamentului confirma o legatura intre vaccinul AstraZeneca si cazurile de tromboze

1 lună in urmă 21

Un reprezentant al Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existenta unei "legaturi" intre vaccinul AstraZeneca si cazurile de tromboze observate dupa administrarea acestui ser, intr-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero, publicat marti, informeaza AFP.

"Putem de acum sa o spunem, este clar ca exista o legatura cu vaccinul. Totusi, nu stim deocamdata ce cauzeaza reactia (...) Pentru a rezuma, in urmatoarele ore vom spune ca exista o legatura, dar va trebui sa intelegem si cum aceasta se produce", a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA.

Saptamana trecuta Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) anunta ca nu a constat pana in prezent o legatura intre vaccinarea cu vaccinul impotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford si tulburari tromboembolice si anunta ca isi continua analizele in acest sens.

EMA precizea intr-un comunicat, in care face un bilant al monitorizarii efectelor secundare ale acestui vaccin - caruia laboratorul i-a schimbat denumire in Vaxzevria -, ca, in pofida faptului ca nu s-a demonstrat o legatura de cauzalitate intre vaccinare si deces, nu exclude o legatura de cauzalitate.

Agentia precizeaza ca cercetarile sale nu au permis, in acest stadiu, identificarea unor eventuali factori de risc care sa favorizeze formarea unor cheaguri se sange atipice (tromboza), susceptibile sa migreze pentru a bloca vase de sange in anumite organe (embolie).

"La ora actuala, supravegherea si analiza nu au identificat niciun factor de risc specific - varsta, sex sau antecedente medicale de coagulare a sangelui - in aceste evenimente foarte rare", subliniaza EMA:

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă