Un primar PNL a semnat pe lista AUR pentru demiterea lui Iohannis: „Sunt un liberal mai ciudat”

1 săptămână in urmă 18

Silviu Ponoran, primarul liberal al orașului Zlatna din Alba, a semnat o inițiativă demarată de partidul AUR pentru demiterea din funcție a președintelui Klaus Iohannis, a dezvăluit deputatul AUR de Alba, Daniel Gheorghe Rusu care a publicat pe Facebook și o fotografie cu edilul în timp ce semnează lista.

Ponoran, unul din cei mai vechi primari liberali, a confirmat pentru publicația locală Alba24 că a semnat lista și a precizat că „încă” este membru PNL, dar este un „liberal mai ciudat”.

El a mai precizat că nu a fost de acord nici ca Klaus Iohannis să candideze pentru un al doilea mandat de președinte cu susținerea liberalilor.

Pe 1 noiembrie, în plină criză guvernamentală și înainte ca PNL și PSD să se înțeleagă pentru formarea noului guvern, AUR a anunțat că începe să strângă semnături pentru suspendarea lui Klaus Iohannis pe care îl acuza că a desemnat doi candidați pentru funcția de prim-ministru care nu au întrunit o majoritate.

„Anunțăm astăzi inițierea procedurilor pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Am început colectarea semnăturilor în rândul parlamentarilor. Ne-au promis mai mulți parlamentari de la mai multe partide că vor semna această procedură de suspendare. Vom apela la sutele de mii de români care ne contactează pe internet, vin la birourile parlamentare și ne roagă să-l dăm jos pe Iohannis”, a declarat George Simion.

Cum se declanșează suspendarea președintelui

Potrivit Constituției, „poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor” și este nevoie de „votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor pentru ca președintele să fie suspendar și să fie demarat un referendum de suspendare”.

Sunt necesare 156 de semnături de parlamentari pentru a întruni pragul de o treime necesar pentru inițierea procedurii de suspendare. AUR are doar 43 de deputați și senatori.

„În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută” prevede Constituția.

Dacă se vor strânge voturile necesare pentru suspendarea președintelui, „în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui”. Referendumul este declarat valid dacă se întrunește pragul de 30% prezență la vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă