Un oficial prorus din Zaporojie invită Ucraina să-și părăsească regiunea altfel va fi considerată ”ocupant”

3 zile in urmă 22

Orice acțiune a forțelor ucrainene rămase în regiunea Zaporojie va fi considerată ”agresiune împotriva Rusiei”, după desfăşurarea referendumului de alipire la Rusia, a transmis joi un responsabil prorus numit de Moscova în administrație, care a cerut Kievului să-și retragă imediat armata de acolo, informează mediile de stat ruse, citate de Agerpres.

Zaporojie este în mare parte controlată de forţele ruse. Moscova deține în prezent 73% din teritoriul regiunii, restul de 27%, inclusiv centrul regional Zaporojie, se află sub controlul Kievului.

Prorușii din Zaporojie vor acum un referendum pentru aderarea la Rusia care vizează întreaga regiune, nu doar partea controlată de armata rusă. Dar, mai întâi, cer forțelor ucrainene să se retragă din restul teritoriului.

”În caz contrar, după referendumul ce va fi urmat de ieşirea regiunii din componenţa Ucrainei prin declararea independenţei şi alipirea la Federaţia Rusă, forţele ucrainene vor fi percepute ca ocupante, iar oricare dintre acţiunile lor drept agresiune împotriva Rusiei”, a declarat Vladimir Rogov, membru în Consiliul principal al administraţiei Zaporojie.

Referendumuri au fost anunţate marți și pe teritoriul autoproclamatelor republici populare Luhansk şi Doneţk şi în Herson. La Donețk și Luhansk, referendumul va fi organizat în perioada 23-27 septembrie.

Rusia sprijină demersul, Vladimir Putin anunțând miercuri că „vom face tot ce putem pentru a asigura condiții sigure pentru organizarea referendumurilor”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă