Un nou blocaj în dosarul Colectiv. S-a cerut recuzarea judecătorilor

2 săptămâni in urmă 19

Un nou blocaj în dosarul Colectiv. Un avocat care reprezintă mai multe victime ale incendiului din Colectiv a cerut, miercuri, recuzarea judecătorilor Dumitrache Adina Pretoria și Iugan Andrei Viorel din completul de divergență care se ocupă de dosarul Colectiv. Magistraţii sunt acuzaţi de ”parțialitate vădită” în decizia recentă prin care s-a schimbat încadrarea juridică a faptelor primarului Cristian Piedone și a celor doi ofițeri de la ISU, scris stirileprotv.ro.

Avocatul care a cerut recuzarea susţine că judecătorii ar fi omis ”cu bună știință” să indice motivele care au stat la baza soluției ”favorabilă inculpaților”, o decizie care a înlăturat forma agravantă a infracțiunilor de abuz în serviciu, respectiv dispozițiile articolului 309 din Codul Penal.

”Lipsa totală a motivării hotărârii judecătorești pronunțate constituie o încălcare gravă a dreptului la un proces echitabil al părților civile, în sensul disp. art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care se văd în imposibilitate să-și exercite dreptul la apărare, aspect ce creează suspiciunea rezonabilă că imparțialitatea acestor judecători este afectată” – se arată în cererea de recuzare.

Cristian Popescu Piedone şi ceilalţi inculpaţi din dosarul Colectiv ar putea scăpa cu pedepse mai mici

Judecătorii au schimbat parțial încadrarea juridică în cazul inculpaților din dosarul Colectiv. A fost  înlăturată sintagma consecințe grave de la abuz în serviciu. Decizia judecătorul CAB ar putea avea ca efect reducerea pedepselor inculpaţilor, între care şi primarul Cristian Popescu Piedone.

Şase ani de la incendiul din Clubul Colectiv şi niciun vinovat

Au trecut şase ani de la incendiul din Colectiv, în urma căruia 64 de oameni au murit, iar alţi 146 au fost mutilaţi pe viaţă. Verdictul final din acest dosar ar fi trebuit să se dea în iunie.

În primă instantă, la Tribunalul Bucuresti, primarul Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, iar patronii clubului Colectiv la câte 11 ani și 8 luni fiecare. Cei doi pompieri care au verificat clubul au primit si ei câte 9 ani de închisoare.

Citește și: Şase ani de la incendiul din Clubul Colectiv şi niciun vinovat. Manifestări de comemorare a victimelor vor fi organizate astăzi în Bucureşti

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă