Un nord-coreean a fugit din Coreea de Sud înapoi în țara sa, pentru că nu a reușit să se adapteze 

2 săptămâni in urmă 19


După ce a petrecut un an în Coreea de Sud, unde a ajuns fraudulos, un tânăr gimnast s-a întors acasă în prima zi din 2022. Se pare că motivul de a reveni în țara de care fugise a fost imposibilitatea de a se adapta în Sud, scrie The Conversation.


Un tânăr de 29 de ani a provocat pe 1 ianuarie o alertă de securitate la granița dintre Coreea de Nord și cea de Sud. Acesta a reușit să intre în Coreea de Nord, surprinzând și comunitatea internațională, fiindcă foarte rar se întâmplă ca oamenii să face acest drum invers. 


Autoritățile l-au identificat: Kim Woo-joo este un fost gimnast nord-coreean care în noiembrie 2020 fugise în Sud. Atunci a reușit să străbată 3 kilometri de zonă securizată și să escaladeze un gard de trei metri din sârmă ghimpată. Și-a schimbat numele și își găsise de lucru ca om de serviciu într-un birou. Doar că după un an a decis să facă aceeași călătorie periculoasă în sens invers, scrie The Conversation. Gestul lui a ridicat suspiciuni că ar fi fost un spion, dar autoritățile au negat imediat zvonul.


Din 1953, când s-a încheiat conflictul armat dintre cele două țări, 300 de mii de nord-coreeni au reușit să fugă de condițiile din țara lor, de foame, sărăcie și regimul dictatorial. 10% dintre ei s-au stabilit în Coreea de Sud. Rarisim se întâmplă însă ca cineva să revină în Nord.


În ultimii zece ani se pare că au fost doar 30 de astfel de cazuri. În cele mai multe situații, aceștia se întorc fiindcă le e dor de familiile rămase acasă sau nu reușesc să se adapteze în Sud.


Coreea de Sud are un program de adaptare la noua viață pentru cei care fug din Nord. Acesta durează 60-75 de zile, însă a primit de-a lungul timpului mai multe critici că nu ar fi adecvat pentru a-i pregăti cu adevărat pe cei care au trăit în regimul lui Kim Jong-un nici măcar pentru un job necalificat în Sudul mai bogat.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă