Un nor cu emisii ale vulcanului din La Palma a ajuns duminică în partea de Vest a României. Specialist: poate provoca o răcire a solului și aduce o poluare suplimentară

3 săptămâni in urmă 14

Un nor cu resturi aruncate în aer de erupția vulcanului din La Palma, a atins duminică partea de vest a României, venind dinspre sudul continentului.

”O cantitate mare de SO2 este injectată spre Europa. De luni intră și în România, în zona de vest (vor fi- n.red.) concentrațiile cele mai mari. SO2 aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații, influențează concentrația ozonului, etc” a scris pe contul său de Facebook Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Norul a avansat însă mai rapid, atingând vestul țării duminică după-amiază.

Evoluția curenților de aer și a norului generat de vulcanul La Palma, poate fi urmărită live, AICI.

Specialiștii spun că cel mai probabil norul va trece peste spațiul țării timp de două zile.

Intensitatea erupției, care a început pe 19 septembrie, a crescut în ultimele zile, determinând evacuarea a încă trei sate de pe insulă, care este parte a arhipelagului Insulelor Canare din Spania. Aproape 7.000 de oameni au fost obligați să-și abandoneze casele.

Erupția vulcanică recentă este prima înregistrată din 1971.

Citește și: VIDEO Imagini spectaculoase cu un vulcan din Spania care a intrat în erupție după o activitate seismică intensă

Vulcanul din La Palma a emis între 6.000 și 9.000 de tone de dioxid de sulf (SO₂) pe zi, conform calculelor preliminare ale Institutului de Vulcanologie din Canare (Involcan).

Gazele evacuate în atmosferă pot provoca ploi acide, potrivit ziarului El Pais, care a discutat cu mai mulți specialiști de la National Geographic Institute.

”Gazele pot declanșa dureri de cap, vărsături, sufocări și iritarea pielii și a ochilor, precum și deteriorarea culturilor și a structurilor metalice.

Aceste emisii, care pot ajunge la sute de kilometri, pot provoca și poluarea aerului și a apei” scriu jurnaliștii publicației.

Totuși, pentru zonele îndepărtate, impactul prognozat ”nu corespunde unei situații critice”, consideră specialiștii.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă