Un hacker român a furat criptomonede de peste 600.000 de dolari

1 lună in urmă 1

Foto arhivăFoto arhivă

Un ieşean a fost reţinut de către procurorii DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică şi spălarea banilor. Acesta a furat criptomonede în valoare de 620.000 de dolari.

VINERI, 05 MARTIE 2021, 16:47

SURSĂ: Realitatea.net

AUTOR: Iulian Budușan

În perioada 28-31 ianuarie 2021, o societate comercială din insulele Cayman, al şaptelea operator de criptomonede la nivel mondial, a fost victima unei infracţiuni de fraudă informatică, realizată prin accesarea fără drept a unui sistem informatic – o platformă prin intermediul căruia se controlează conturile de criptomonede. Accesarea s-a realizat ca urmare a deţinerii fără drept, de către inculpat, a codului API ce permitea accesul total în respectivul sistem informatic.

Fondurile au fost transferate succesiv în mai multe adrese şi portofele virtuale de criptomonede, în vederea ascunderii identităţii persoanei din spatele atacului, fiind astfel sustrase criptomonede în valoare totală de 620.000 de dolari. Ulterior, criptomonedele au fost virate către mai multe adrese virtuale şi direcţionate către diferiţi comercianţi de monede virtuale, în vederea valorificării.

Pentru a-şi ascunde activitatea infracţională, inculpatul a ales să intre în posesia sumelor de bani prin efectuarea mai multor retrageri, cu sume mai mici de 10.000 de lei pentru a nu fi nevoit să prezinte un document de identitate.

La data de 04.03.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat 2 percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 7 telefoane mobile, 3 laptopuri, 5 stick-uri de memorie şi 2 portofele electronice şi suma de 10.800 lei. De asemenea a fost recuperată şi suma de 40.000 lei, aflată în contul unuia dintre exchangerii de bitcoin.

Inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.  

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă