Un grup de femei afgane a ieșit în stradă pentru a-și apăra drepturile sub regimul taliban. ”Suntem gata să murim”

1 lună in urmă 34

Un grup de activiste afgane a organizat, vineri, un protest în Kabul, controlat de talibani de aproape trei săptămâni. Femeile cer să le fie respectate drepturile la muncă și educație și participarea deplină în viața politică, relatează Euronews și CNN. Protestatarele spun că sunt pregătite ”să moară” pentru drepturile lor. Totul, în contextul în care talibanii au promis o societate moderată și incluzivă sub conducerea lor, promisiune privită cu suspiciune de civili și comunitatea internațională și contrazisă de relatările din ultimele săptămâni.

”Ne este frică, dar trebuie să luptăm. Vom muri. Dacă sângele nostru aduce viață pentru alți oameni, este în regulă pentru noi. Luptăm pentru asta”, a declarat pentru Euronews Mona Hossaini, una dintre protestatarele din fața palatului prezidențial din capitala Afganistanului.

Potrivit acesteia, unii dintre bărbații care au susținut manifestația au fost bătuți de talibani.

Protestul a fost unul relativ restrâns, cu doar câteva zeci de participante, însă a reprezentat o provocare publică neobișnuită pentru talibanii care au preluat controlul țării pe 15 august, transmite CNN.

Manifestația de la Kabul vine la o zi după una similară organizată de femeile din orașul Herat din vestul țării. Protestatarele de aici au afișat un banner cu mesajul: „Niciun guvern nu poate fi de lungă durată fără sprijinul femeilor. Cererile noastre: dreptul la educație și dreptul la muncă în toate domeniile”.

Afghanistan crisis –  Women protest for their rights in KabulIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Taliban: ”Viața oamenilor, proprietățile, toate sunt în siguranță”

În aparițiile publice de până acum talibanii au declarat că nu caută răzbunarea, că țara este „un loc sigur pentru toți”, iar drepturile femeilor vor fi respectate în cadrul legii islamice Sharia.

”Viața oamenilor, proprietățile, toate sunt în siguranță. Și cei care au plecat în străinătate pot reveni în Afganistan”, a declarat un luptător taliban pentru Euronews.

Iar un înalt oficial din rândul talibanilor a declarat recent pentru BBC că femeile vor face parte din noul guvern de la Kabul, însă „nu vor ocupa poziții-cheie” , ci ”ar putea să muncească în funcții mai puțin importante”.

Relatările afganilor care au reușit să părăsească țara căzută în mâinile talibanilor contrazic însă declarațiile acestora.

„Ei pretind că nu manifestă răzbunare față de nimeni, dar este o mare minciună. Pe timpul zilei spun asta, dar pe timpul nopții merg la casele oamenilor, îi ridică și după 2-3 zile îi ucid. Pentru că tatăl mea lucra cu Ashraf Ghani, mi-au capturat întreaga familie și au ucis-o”, a povestit un Syed Zikria, un refugiat afgan din Pakistan.

Între timp, talibanii se pregătesc de formarea noului guvern. Potrivit unor informații obținute de Euronews, din cabinet ar urma să facă parte mullahul Abdul Ghani Baradar, care va fi probabil prim-ministru, și șeicul Hibatullah Akhundzada, care urmează să fie numit sâmbătă liderul suprem al Emiratului Islamic al Afganistanului sub conducerea talibanilor.

Foto: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă