Un giuleștean get-beget

1 lună in urmă 13

Articol de - Publicat vineri, 27 august 2021, 09:17 / Actualizat vineri, 27 august 2021 09:17

Dacă l-ați omagiat pe Puiu Ionescu, nu-l uitați pe Nichi Dumitriu!

Extraordinar! Parcă l-am adus cu gândul, mai zilele trecute, când l-am văzut pe Puiu Ionescu omagiat de galeria Rapidului, neuitatul Ion Ionescu, rimă în atacul echipei cu Nichi Dumitriu când au câștigat campionatul, în 1967.

Soarta e soartă, arta e artă

În '73, să fie aproape 50 de ani, scriam despre Nichi Dumitriu, reiau, poate că nu mă citise: "Nichi e unul din primii cinci jucători ai acestei țări, dar cine-l numără la numărătoare, fie ea clasică, fie ea inversă? Să nu discutăm acum de soartă, ghinion, boli și metafizică în cazul lui Dumitriu ll. Jocul lui e superb, inteligența pasei și a fentei absolut minunate - cu nimic mai prejos decât la idolii zilei. 

Nu voi sări cu gura de ce Nichi Dumitriu nu a avut parte de națională. Soarta e soartă - dar mai ales, arta e artă. Și acolo unde e artă n-au niciun rost scandalurile. Să ne fie doar clar că în Nichi Dumitriu avem o mare vedetă, un mare fotbalist pe care l-am cântat prea puțin și nu e singurul din acestă categorie a "necântaților".

Un giuleștean get-beget

Nichi Dumitriu

Doar să mai lase din invective la adresa adversarului!

Ieri dimineață, repet: l-am adus cu gândul și l-am regăsit în Gazetă discutând cu Marius Mărgărit, ca un giuleștean inoxidabil în entuziasm și utopism.

Cu o zi înainte, patronul actual al Rapidului, dl Angelescu, îi declarase lui Costin Ștucan, stupefiant, dar cu maximă competență, că ar fi foarte grav pentru fotbalul nostru ca Rapidul să câștige acest campionat: "Vi se pare normal ca o nou-promovată să ia titlul, fără un buget de primele 8?".

Mi s-a părut o implacabilă întrebare, la zi, în 2021. Tot la zi și la curent cu fotbalul nostru, Nichi nu o avea în vedere; era încântat de echipa de azi, îi mai trebuie un fotbalist de creație la mijloc, dar cu galeria asta, nu ne bate nimeni! Doar să mai lase din invective la adresa adversarului!

O invitație

Nu pretindea mult. Acolo, în Grecia, rămăsese un giuleștean get-beget, fără teama de naivități și iluzii vitale, ceea ce nu i-o poți imputa dacă mai ai în tine un minim și binefăcător simț al admirației.

Mai bine l-am invita - dacă tot am deschis stagiunea de omagii cu Hagi și Puiu Ionescu - să vină în deschidere la un meci al Rapidului, să-i cântăm vestitul vers: "Galeria lui Rapid nu e membră de partid!".

Poate că Nichi ar accepta această invitație.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă