Un fost membru PLUS, trecut la PNL, numit în funcția de director interimar al Operei Iași în locul lui Beatrice Rancea. Acesta e specializat în științe politice

2 luni in urmă 5


Suspendată din funcție după implicarea într-un dosar de delapidare, Beatrice Rancea va fi înlocuită temporar la șefia Operei de un profesor universitar care a lucrat în trecut ca șef în în Primăria acum liberalului Mihai Chirica.


La o zi după suspendarea din funcție a lui Beatrice Rancea, în urma plasării acesteia sub control judiciar, Ministerul Culturii a desemnat un director interimar în locul acestuia. Este vorba despre Daniel Șandru, profesor universitar la Iași, fost membru PLUS, care a trecut înaintea alegerilor locale la PNL unde a fost ales consilier județean.


Tehnocrat de-al lui Cioloș, apoi liberal de-al lui Chirica


Șandru este specializat în științe politice, și a obținut, recent, al doilea titlu de doctor din CV la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca.


Acesta a intrat recent în politică, unde a avut un traseu sinuos. A fost cooptat ca tehnocrat în cadrul Departamentului Centenar al Guvernului, în timpul guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș, alături de care s-a afișat în toate vizitele publice ale acestuia în Iași în ultimii ani. Ulterior, și-a dat demisia după ce a picat Guvernul Cioloș, spunând că nu poate lucra sub noua conducere a țării. 


A devenit apoi un colaborator al actualului primar al Iașului, Mihai Chirica, pe vremea în care acesta nu era membru al PNL și era la cuțite cu conducerea PSD. Chirica l-a însărcinat să conducă Departamentul Centenar din Primăria Iași, unde a coordonat desfășurarea activităților pentru celebrarea a 100 de ani de la Unirea din 2018 și a evenimentelor care au urmat acestui moment.


Daniel Șandru a făcut oficial pasul spre politică în urmă cu doi ani când a devenit membru important la Iași al nou-fondatului PLUS, înființat în jurul lui Dacian Cioloș a unei părți dintre miniștrii alături de care a condus executivul în 2016. Mai mult, Daniel Șandru a fost propunerea PLUS în negocierile interne cu USR pentru a fi candidatul alianței la Iași la conducerea Consiliului Județean. 


În urma negocierilor, însă, USR-ul a prins posturile vizibile - Cosette Chichirău a candidat la Primăria Iași, iar Marius Bodea, „importat” din PNL, a candidat la Consiliul Județean. PLUS-ul a primit mai multe posturi de candidați locali, deputați și senatori, în cele două tururi de alegeri. 


După aceste discuții, surse din partid au precizat pentru Libertatea că Daniel Șandru nu a fost mulțumit de concesiile făcute și a părăsit formațiunea, regâsindu-se la alegerile locale e listele PNL, unde ocupă și acum un post de consilier județean. 


Ministerul Culturii a dispus miercuri „suspendarea contractului de management” pentru Beatrice Rancea, director la Opera Națională Română din Iași. Rancea este cercetată penal într-un dosar privind nereguli financiare, cu un prejudiciu de 5 milioane de lei.


Decizia ministrului Bogdan Gheorghiu vine după ce a cerut de la DIICOT informaţii privind situaţia managerului Beatrice Rancea, deoarece Opera din Iaşi se află în subordinea Ministerului Culturii, iar răspunsul DIICOT a fost că s-au luat măsuri de control judiciar, „aceasta (Beatrice Rancea – n.r.) având și obligația de a nu exercita profesia”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă