Un europarlamentar USR PLUS cere o nouă analiză a vaccinului rusesc Sputnik V, după ce în Slovacia au fost descoperite doze ale acestui ser cu o altă compoziție față de cele trimise de Moscova către Agenția Europeană a Medicamentului

1 lună in urmă 16

Europarlamentarul USR PLUS Vlad Gheorghe a solicitat vineri intervenția instituțiilor europene pentru o nouă analiză a vaccinului rusesc Sputnik V, după ce în Slovacia au fost descoperite doze ale acestui ser cu o altă compoziție față de cele trimise de Rusia spre analiză Agenției Europene a Medicamentului (EMA) și revistei medicale Lancet, potrivit unui comunicat de presă.

Gheorghe le-a transmis o scrisoare în acest sens comisarului european pentru Sănătate și siguranță alimentare, Stella Kyriakides, directoarei executive a EMA, Emer Cooke, și ministrului slovac al Sănătății, Vladimir Lengvarský.

Europarlamentarul justifică necesitatea intervenției europene prin faptul că autoritățile slovace nu au putut face o examinare completă – partea rusă a refuzat să furnizeze documentele necesare privind siguranța vaccinului.

Potrivit acestuia, cazul serurilor rusești din Slovacia reprezintă un ”precedent care necesită o atenție maximă din partea Agenției Europene a Medicamentului”, atenționând asupra situației alarmante care poate reprezenta un risc direct pentru sănătatea publică în statele membre, într-un moment sensibil în lupta cu pandemia și câștigarea încrederii cetățenilor în autoritățile europene și naționale.

Vlad Gheorghe citează practicile comerciale neloiale ale Rusiei și vorbește despre subminarea intenționată a poziției comune a Uniunii Europene în ceea ce privește vaccinarea împotriva noului coronavirus. ”Doar 4,3% din populația rusă a fost vaccinată până în prezent cu Sputnik V, unicul ser disponibil pentru imunizare anti-Covid19 în această țară”, amintește Vlad Gheorghe în contextul strategiei agresive a Rusiei de promovare a exportului serului în statele membre europene și nu numai.

Scandalul din Slovacia vine după ce pe 7 aprilie Agenţia Europeană a Medicamentului a confirmat că analizează modul în care au fost efectuate testele pe voluntari pentru vaccinul rusesc Sputnik V, aflat deja în procesul de evaluare continuă. Vaccinul rusesc nu este autorizat în Uniunea Europeană, dar este prezent în 59 de ţări și va fi produs inclusiv în Italia, în urma unui acord al Fondului rus cu o companie italo-elvețiană. De asemenea, Germania a anunțat recent că așteaptă autorizarea europeană a serului rusesc pentru a cumpăra 2,5 milioane de doze din acest ser. Dintre statele UE, doar Ungaria a folosit deja vaccinul Sputnik V în baza unui acord bilateral, la fel ca în cazul serului chinezesc Sinopharm – niciunul dintre acestea nefiind declarat sigur de autoritatea europeană competentă.

Citește integral scrisoarea transmisă de europarlamentarul USR PLUS: Letter on Sputnik V in Slovakia

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă