Un dictator ar putea ajunge la Casa Albă. Ce se întâmplă în Statele Unite la un an după atacul asupra Capitoliului

3 săptămâni in urmă 45

Luni, 03 Ianuarie 2022, ora 23:32

11 citiri

Pe 6 ianuarie 2022 se împlinește un an de atacul asupra clădirii Congresului american, iar un recent sondaj de opinie realizat de Washington Post și Universitatea statului Maryland a dat la iveală că unul din trei americani susține că violențe împotriva statului pot fi justificate.

Pe 6 ianuarie 2021 o mulțime de susținători ai fostului președinte Donald Trump a vrut să împiedice certificarea rezultatelor scrutinului pe care Trump îl pierduse.

Acest procent este cel mai mare înregistrat la întrebarea respectivă în ultimele două decenii și oferă o imagine îngrijorătoare cu privire la gradul de polarizare politică la care s-a ajuns. Majoritatea adulților din Statele Unite susține că violența nu este niciodată justificată, dar acel procent – 62% - este cel mai redus, la scara istoriei recente.

De exemplu în 1990, 90% dintre cei intervievați erau de această părere.

Noul sondaj arată că 40% dintre republicani, 41% dintre independenți și 23% dintre democrați cred că violența poate fi acceptabilă.

Patruzeci la sută dintre albii americani susțin că violența poate fi justificată, in timp ce procentul la negrii americani este de 18%. Procentul adulților care susțin că violența se poate justifica a fost de 23% în 2015 și 16% în 2010.

Motivațiile pentru care oameni cred asta variază de la restricții exagerate cu privire la protecția împotriva virusului, pânâ la discriminări împotriva minorităților sau oprimarea unor categorii de americani.

Răspunsuri adăugate de cei care au completat chestionarul includ ca posibile motive„autocrația”, „tirania”, „corupția” și „pierderea libertăților”, firește toți acești termeni putând însemna lucruri diferite pentru persoane diferite.

Un sondaj separat al televiziunii CBS arată că 68% dintre cei care au răspuns cred că evenimentele de la 6 ianuarie 2021 reprezintă un indiciu cu privire la creșterea violenței politice și nu doar un incident izolat.

Dintre participanții la sondaj, 66% cred că democrația americană este amenințată, iar 62% anticipează că cei care pierd alegerile prezidențiale din 2024 vor recurge la violență. Circa o pătrime dintre cei care au răspuns au arătat că violența poate fi justificată, depinzând de circumstanțe, în legătură cu chestiuni cum ar fi drepturile civile, portul de armă, dreptul la avort și politicile cu privire la forța de muncă.

SUA ar putea fi sub un dictator de dreapta până în 2030

SUA ar putea fi sub o dictatură de dreapta până în 2030, a avertizat un profesor canadian de științe politice, îndemnând țara sa să se protejeze împotriva „prăbușirii democrației americane”. Ca în toate mișcările fasciste, forțele contemporane și-au găsit un lider popular neconstrâns de regulile democrației, de data aceasta în figura lui Donald Trump.

„Nu trebuie să respingem aceste posibilități doar pentru că par ridicole sau prea oribile de imaginat”, a scris Thomas Homer-Dixon, director fondator al Institutului Cascade de la Royal Roads University din British Columbia, în Globe and Mail . „În 2014, sugestia că Donald Trump ar deveni președinte i-ar fi părut absurdă aproape tuturor. Dar astăzi trăim într-o lume în care absurdul devine în mod regulat real și oribilul banal.

Citeste si:

Incident de securitate la Washington. Un angajat al Congresului a fost arestat după ce a intrat în clădire cu o armă

Un angajat al Congresului american a fost reținut joi, 9 decembrie, după ce s-a plimbat minute bune cu un pistol n geantă, în incinta clădirii. În jurul orei 07:40 (12:30 GMT),...

Începe Summit-ul Democrației, organizat de președintele Biden. Putin, Xi Jinping, Erdogan și Viktor Orban n-au fost invitați

Summitul virtual pentru democrație, convocat de președintele american Joe Biden începe joi, 9 decembrie. Vor participa peste 100 de lideri din lumea întreagă. China și Rusia, două din marile...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă