Un deputat PSD a reclamat o carte pentru copii, pentru că ar conține „greșeli”, iar ANPC a retras-o. De ce a revocat instanța decizia

2 luni in urmă 1


Marius Ostaficiuc s-a plâns la Protecţia Consumatorului că în cartea „Marele Uriaş Prietenos” sunt foarte multe greşeli gramaticale, iar în urma reclamației cei de la OPC Iași au interzis comercializarea celebrului volum și au amendat o librărie. Recent însă, judecătorii din Iaşi au decis că amenda dată de OPC nu e justificată, scrie G4Media.


Cartea „Marele Uriaş Prietenos” spune povestea de prietenie dintre o fetiţă pe nume Sophie şi un personaj fictiv. În 2015, politicianul Marius Ostaficiuc a făcut plângere la OPC, deranjat de greşelile pe care le-ar conţine cartea. De exemplu: „Hei, tu știe cine este eu, așa e? Dacă tu nu știe, îți spune tot eu”.


În urma sesizării, editura care a publicat „Marele Uriaş Prietenos” a fost amendată cu 1.000 de lei, pe motiv că nu i-a avertizat pe cititori de anumite greşeli.


sursa foto: G4Media

În februarie 2021, deputatul PSD declara pentru G4Media că nu și-a schimbat părerea despre volum: „Eee, da, dar nu poți da așa ceva unor copii de clasa a V-a, a VI-a, un asemenea limbaj obscen!”.


Recent însă, judecătorii din Iaşi au decis că amenda dată de OPC nu e justificată. Potrivit judecătorilor, cartea nu conţine erori de traducere, de tehnoredactare sau greşeli gramaticale, ci, dimpotrivă, autorul a folosit intenţionat aceste cuvinte. Chiar şi aşa, editura nu şi-a mai recuperat prejudiciul până în prezent.


De asemenea, într-o reacție publicată aseară pe contul său de Facebbok deputatul PSD spune că și-a „nuanțat opinia” și că a devenit „un simpatizant al volumului”.


<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmariuseugenostaficiuc%2Fposts%2F239648387740579&width=500&show_text=true&height=291&appId" width="500" height="291" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

Cartea semnată de Roald Dahl a fost ecranizată în 2016 chiar de Steven Spielberg.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă