Un copil doarme într-o casă prăbușită pe o plajă din Africa. Povestea din spatele imaginii care a impresionat o lume întreagă

3 săptămâni in urmă 26

Un copil doarme într-o casă prăbușită pe o plajă din Africa. Fotografia trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea nivelului mării în țările din Africa de Vest, fenomen care obligă mii de oameni să-și părăsească locuințele.

Citeşte şi: A nins în Africa de Sud. Imagini impresionante cu oameni care şi-au pus zăpadă pe capota maşinii

Un copil doarme într-o casă prăbușită pe o plajă din Africa

Pentru această imagine, Antonio Renuncio a obținut și un premiu de 10.000 de lire sterline în cadrul concursului Fotograful de Mediu al Anului, ajuns la a 14-a ediție.

Câștigătorii competiției din acest an au fost anunțați la Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow.

Omorâm această planetă frumoasă. Se pare că suntem angajați într-un război stupid pentru a încerca să distrugem. Noi, oamenii, nu avem niciun drept să facem asta și nu putem fi iertați dacă o facem„, a spus Antonio Renuncio într-un interviu, potrivit Digi 24.

Povestea din spatele imaginii

El a povestit că a realizat fotografia câștigătoare în timpul călătoriilor pe care le face în Africa, în care întâlnește diverse probleme legate de mediu. A petrecut o perioadă în Ghana și a ajuns să cunoască mulți dintre oamenii care au devenit protagoniști ai fotografiilor săi.

Fotografia este o scuză, o scuză bună, pentru a trăi personal anumite realități ascunse. Când fac poze, încerc să fiu concentrat să fac treaba în cel mai bun mod posibil. Camera este un mare zid împotriva emoțiilor. O barieră care cred că este foarte necesară. Altfel, lacrimile nu te-ar lăsa să te concentrezi de cele mai multe ori. Când te culci, e altă treabă…

Să lucrezi în această parte a planetei, acoperind probleme sensibile, este foarte complicat. Suntem martori incomozi care trebuie reduși la tăcere. 

Lucrând pe plaja Afiadenyigba, am întâlnit doi copii care munceau ca să extragă nisip din mare, care ajungea să fie vândut ca material de construcție. O activitate ilegală și aspru pedepsită de autorități. Cei doi copii erau Francis, de 14 ani, și Eli, de 10 ani. După ce le-am făcut fotografii cu saci cu nisip mai grei decât ei, i-am întrebat de ce nu sunt la școală.

Mi-au spus că tatăl lor era bolnav și că au fost nevoiti să meargă pe plajă să lucreze, ca să poată câștiga niște bani pentru hrana familiei. De asemenea, mama lor nu avea bani să le plătească taxele școlare. Cred că acestea sunt realitățile dure care mă fac să revin acolo.

Mi-ar plăcea ca această imagine să pună pe gânduri cât mai mulți oameni, chiar dacă doar pentru o clipă. Facem fotografii ca semnal de alarmă despre o problemă sau o situație specifică. Dacă reușesc să fac pe cineva atent măcar cinci secunde, înseamnă că munca mea nu a fost degeaba.

Nu sunt foarte optimist cu privire la viitorul acestui copil, deși sper ca oamenii să reacționeze și el să primească șanse mai mari în viață decât are acum.

Problema eroziunii de coastă în această parte a lumii se înrăutățește în fiecare an și nu are soluții. Nivelul mării în largul coastei Togo și al altor țări din Africa de Vest continuă să crească și să înghită totul în calea lor.

Eroziunea marină distruge zeci de metri de pământ în fiecare an.

Ca urmare a acestei probleme globale de mediu, mii de oameni (în principal femei și copii) au fost deja forțați să-și părăsească casele și să migreze pentru a evita o moarte sigură„, a mai povestit fotograful.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă